2023-09-13 16:55Pressmeddelande

Regeringens alkohollöfte kommer skada folkhälsan

Jane SegerblomJane Segerblom

Efter regeringens beklagliga utspel om gårdsförsäljning vädjar nu Ungdomens nykterhetsförbund alla som sätter folkhälsan framför alkohollobbyn till att mobilisera

Igår meddelade regeringen att de går på alkohollobbyns ärende och vill införa gårdsförsäljning, trots att samtliga statliga utredningar har visat att den gårdsförsäljning som diskuteras skulle leda till slutet på Systembolaget.

Dagens Systembolag finns bara för att EU har gett Sverige ett undantag. Det undantaget är enkelt att bli av med och svårt, om inte omöjligt, att få tillbaka. Sveriges undantag från EU bygger på att Systembolaget har ett monopol med folkhälsan i fokus. Nu vill regeringen avskaffa Systembolagets monopol och därmed på sikt avskaffa Systembolaget. 

  • Vi tycker det är tragiskt att se regeringen sätta alkohollobbyns vinstintresse före folkhälsan. Om de går vidare med beslutet kommer det kosta samhället dyrt. Det handlar om tusentals fler som kommer dö i förtid, tiotusentals fler fall av misshandel, otaliga fler otrygga hem. Vi vädjar alla som värnar folkhälsan och vårt gemensamma bästa att uppmana regeringen att stoppa förslaget om gårdsförsäljning. Jane Segerblom, förbundsordförande Ungdomens Nykterhetsförbund

 


Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har cirka 3000 medlemmar fördelat på över 100 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.


Kontaktpersoner

Jane Segerblom
Ordförande
Jane Segerblom