2020-05-25 13:00Pressmeddelande

Almedalsdrinken nu på Systembolaget

För den som inte vill, kan eller får dricka alkohol under Almedalsveckan var det länge endast läsk och mineralvatten som erbjöds. Men sedan 2012 har UNF tillsammans med stora delar av nykterhetsrörelsen drivit arbetet för ett utökat dryckesutbud och erbjudit en unik alkoholfri drinkupplevelse – Almedalsdrinken. Med Almedalsdrinken har förbundet lyckats belysa och förskjuta en mycket stark alkoholnorm under politiska sammankomster.   

Almedalsveckan fungerar som en demokratins högborg. Men när alkohol står i fokus för de möten och samtal som sker där, exkluderas både människor och perspektiv. Det krävs trygga, inkluderande rum för att politisk delaktighet ska bli verklighet. Där behöver vi vara innovativa och i det har UNF tagit en av ledartröjorna, säger Filip Nyman, Förbundsordförande för UNF.

Almedalsdrinken får en ny tappning varje år och tas fram av bartendern Örjan Åstrand i samarbete med UNF. Sedan tre år tillbaka buteljeras drinken och utvecklingen har lett till att Almedalsdrinken 2020 kommer finnas tillgänglig på Systembolaget på Gotland under juni och juli.

Det känns jättekul att Almedalsdrinken kommer in på Systembolaget. Det befäster verkligen bilden av att Almedalsdrinken är ett framgångsrecept som blivit en naturlig del av mingel och politik. Och nu kan vi erbjuda en smak av Almedalen även om själva veckan är inställd, säger Samuel Somo, Generalsekreterare för UNF.

 

Årets drink är en fruktig smak med inslag av mynta, lime och vanilj. 

Fakta om drinken:
Artikelnummer: 34683 https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/almedalsdrinken-3468303
Säljstart på Systembolaget:  1 juni
Skapad av: Örjan Åstrand
Tillverkad av: Barlingo Bryggeri
Recept och kontaktuppgifter: www.almedalsdrinken.se


Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har cirka 4000 medlemmar fördelat på över 100 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.