2024-08-29 07:00Pressmeddelande

Lundaföretag i unikt samarbete om data för mer hållbara pendlingsresor

Travalytics-teamTravalytics-teamet – Joakim Fors, Jakob Folkesson, Anna Clark och Michal Stypa

Travalytics är en innovativ lösning som är designad för att stödja företags hållbarhetsrapportering och minska deras hållbarhetsavtryck, med fokus på anställdas pendlingsresor. Lanseringen görs nu för att hjälpa företag uppfylla de nya kraven enligt EU-direktivet för hållbarhetsrapportering (CSRD).

Travalytics utvecklas i samarbete mellan två Lundaföretag, Trivector Traffic och Backtick Technologies. Utvecklingen har fått finansiering från EU genom European Institute for Innovation and Technology (EIT) Urban Mobility och Vinnova genom det strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden.

CSRD ställer nya krav på företag
I Europa förändrar EU-direktivet för företags hållbarhetsrapportering (CSRD) spelreglerna för hur större företag ska arbeta med hållbarhetsrapportering. Liknande lagstiftning är på väg för små och medelstora företag (SMF). CSRD höjer kraven på hållbarhetsrapportering genom att jämställa den med finansiell rapportering. Revisorer kommer att granska hållbarhetsrapporter på samma sätt som finansiella rapporter, vilket gör tillförlitligheten till den data som rapporteras avgörande.

Anställdas pendling är en ofta förbisedd del av företagens hållbarhetsarbete, men den omfattas av CSRD. Genom effektiv hantering av anställdas transporter kan betydande minskningar av CO2e-utsläpp uppnås, samtidigt som anställdas hälsa förbättras. Travalytics skapades för att erbjuda en lättanvänd och automatiserad lösning för att samla in pendlingsdata. Denna data ger företag möjlighet att fatta mer informerade och effektiva hållbarhetsbeslut.

Varför Travalytics?
Anna Clark, projektledare för Travalytics, förklarar: "Travalytics föddes ur insikten att traditionella metoder för att samla in pendlingsdata var ineffektiva och inte gav tillräckligt bra underlag om anställdas resor. Vi ville skapa ett verktyg som inte bara förenklar insamlingsprocessen, utan också säkerställer noggrannhet och tillförlitlighet i den insamlade informationen. Vårt mål är att hjälpa företag att minska sitt koldioxidavtryck och främja mer hälsosamma pendlingsvanor."

Verktyget använder avancerad teknologi för att automatiskt samla in data om hur anställda reser till jobbet, vilket eliminerar behovet av manuella undersökningar och uppskattningar. "Vi är i en unik position att kunna identifiera pendlingsresor automatiskt, tack vare vår erfarenhet med TravelVu-appen och de miljontals redan insamlade resorna som vi kan använda som träningsdata för Travalytics," fortsätter Anna. Travalytics ger företag möjlighet att fokusera på att se mönster i datan och genomföra meningsfulla förändringar, istället för att fastna i själva datainsamlingsprocessen.

Stärker företag med handlingsbara insikter
"Travalytics handlar inte bara om datainsamling; det handlar om att tillhandahålla användbara insikter som driver verklig förändring," säger Michal Stypa, teknik- och designledare för Travalytics. "Vi använder avancerade algoritmer för att automatiskt identifiera hur människor reser och beräknar miljö- och hälsoeffekterna av anställdas pendlingsresor. Därefter erbjuder vi en analys som gör det möjligt för företag att genomföra riktade åtgärder för att minska sitt koldioxidavtryck och främja hållbara pendlingsvanor."

Rapporterna som genereras av Travalytics ger insikter om bland annat CO2e-utsläpp, reslängder, färdmedel och fysisk aktivitet. Datan och rapporterna är designade för att lätt integreras i verksamheters hållbarhetsrapporteringen.

Travalytics, från Lund till en europeisk marknad
Den första versionen av Travalytics kommer i oktober 2024 att testas tillsammans med Lund-baserade företag i CoAction Lund-projektet.

"Vi startar med tester i Lund, och i samarbete med vår internationella finansiär EIT Urban Mobility planerar vi att sedan snabbt skala upp vår produkt och göra den tillgänglig på den europeiska marknaden," fortsätter Anna. Förutom de inledande testerna i Sverige är även den danska ingenjörsföreningen (IDA) en partner i Travalytics-projektet, och IDA kommer att arrangera en konferens våren 2025 med fokus på hållbara pendlingsresor och CSRD. Andra intresserade organisationer är välkomna att delta i projektet. Det kommer vara öppet för tester hösten 2024 och för CSRD-rapportering från 2025.

Ett unikt samarbete som driver förändring
Bakom Travalytics finns sedan 2024 ett unikt samarbete mellan två Lundaföretag: Backtick Technologies och Trivector Traffic. Detta partnerskap förenar expertis inom resvaneundersökningar och hållbara företagsresor med spetskompetens inom datahantering, mjukvaruutveckling och tillämpad AI. Sedan start har projektledare Anna Clark och teknisk ledare Michal Stypa arbetat nära tillsammans. "Vi delar en stark drivkraft att få saker att hända och leverera med hög kvalitet, något vi båda bidrar med i detta arbete," säger Anna. "Att båda företagen är baserade i Lund är en viktig del av Travalytics. Staden kännetecknas av ett starkt engagemang för att utveckla hållbara lösningar i en öppen och samarbetsinriktad atmosfär över företagsgränser. Vi ser fram emot att introducera Travalytics för resten av världen."

Om våra finansiärer och företagen bakom Travalytics
Finansiär: EIT Urban Mobility
Detta projekt samfinansieras av EIT Urban Mobility, ett initiativ från Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), en organisation inom Europeiska unionen. EIT Urban Mobility arbetar för att påskynda utvecklingen av lösningar och övergången till ett användarcentrerat, integrerat och multimodalt transportsystem. Som den ledande europeiska innovationsplattformen för urban mobilitet strävar EIT Urban Mobility efter att motverka fragmentering genom att främja samarbete mellan städer, industri, akademi, forskning och innovation, för att hantera mobilitetsutmaningarna i städer.

Finansiär: Drive Sweden
Innovationsprogrammet Drive Sweden finansierar projekt som stödjer visionen att Sverige ska ta en ledande roll i att använda digital teknik för att skapa mer hållbara transportsystem.

Om Trivector Traffic
Trivector Traffic utvecklar effektiva, inkluderande och hållbara transportsystem genom konsultverksamhet och forskning. Internationella experter inom resvaneundersökningar och hållbara företagsresor. Läs mer om Trivector Traffic.

Om Backtick Technologies
Mjukvaruutvecklingsexperter som hjälper företag att lyckas med projekt som involverar data, algoritmer och maskininlärning. På en resa att erövra världen av tillämpad AI med kärlek till vackra och välutvecklade lösningar. Läs mer om Backtick.

Mer information
För mer information om Travalytics och för att komma igång, besök travalytics.io eller kontakta:

Anna Clark, Projektledare Travalytics
anna.clark@travalytics.io
+ 46 (0)761 09 52 97

Michal Stypa, Teknik- och designledare Travalytics
michal.stypa@travalytics.io

Här finns presskit.

 



Om Trivector

Trivectorgruppen består av tre verksamhetsbolag med var sitt verksamhetsområde men med ett nära samarbete. Trivector Traffic - hållbara transporter, Trivector System - IT-system för kollektivtrafik samt Trivector LogiQ - verksamhetsutveckling. Trivectorgruppen står, trots sina olika verksamhetsområden på en gemensam grund bestående av arbetsmetod, företagskultur, kärnvärden och uppförandekod.