2021-05-10 14:20Pressmeddelande

#SMAK63 - Björnfrossa, flottarlunch eller tångsoppa?

Foto: Hernö GinFoto: Hernö Gin

Nordens gröna bälte har nu 30 nya unika måltidsupplevelser att erbjuda. Under den avslutande workshopen deltog smakföretagare från Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag och pitchade sina smakupplevelser som utvecklades under utbildningsprogrammet i smak63.com. 

I dag genomfördes den sista workshopen av sju i det digitala utbildningsprogrammet på SMAK63, kunskapsnavet inom måltidsturism. 18 måltidsupplevelser pitchades som ett resultat av ett samarbete mellan företagare längs Nordens gröna bälte. Nu ska man kunna uppleva ginprovning i naturen, äta bryggerilunch samtidigt som man får lära sig om tillverkningen, smaka på Flottarmatsäck för gastronauter & kulinaris, delta på kulturhistoriska matvandringar i dramatisk naturmiljö, hänga med på tångsafari eller vinägerprovning och allt detta är bara en liten försmak av sommarens måltidsupplevelser längs 63:e breddgraden. 

- Vi kunde inte drömma om en bättre start på utbildningsprogrammet! Efter tre månader med workshops, föreläsningar och samarbete har deltagarna utvecklat runt 30 unika måltidsupplevelser som bjuder fler att uppleva smaken av Nordens gröna bälte samtidigt som företagarna kan öka sin lönsamhet. Resan har bara börjat, säger Eva Jilkén, projektledare för SMAK63, som har utvecklats under Interreg-satsningen Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte.

Under utbildningsprogrammet fick deltagarna lära sig att skapa minnesvärda måltidsupplevelser med smak av platsen. Med hjälp av moduler, olika verktyg och gruppdiskussioner med kollegor i andra regioner fick företagare möjlighet att höja sin kunskap inom måltidsturism.

- Utbildningsprogrammet är uppbyggt på ett väldigt smidigt sätt och det är så mycket som går att applicera i vår verksamhet, säger Anna Nilsson från Gårdsbutiken i Nordingrå. 

Anna & David Nilsson, Gårdsbutiken Foto: Ludwig Arnlund

Anna & David Nilsson, Gårdsbutiken Foto: Ludwig Arnlund

- Vi har fått masse inspirasjon gjennom å være med på SMAK63! Det har vært perfekt timing og redskapene i undervisningen er veldig konkrete og veiledende for enhver opplevelse man ønsker å gjøre bedre, säger Kristine Sakshaug från Oyna i Trøndelag.

Att de framtagna upplevelser inte bara riktar sig mot måltidsintresserade resenären visar den starka kopplingen till naturen som många av deltagarna har tagit med i sina smakupplevelser.

- Naturupplevelser passar väldigt bra, säger Bianca Brandon-Cox från Visit Swedens Måltidsturismprogram som var med i paneldiskussionen under förmiddagen. Enligt en purfärsk rapport så är just naturupplevelser det ämne som fick stort uppsving i konversationer på sociala medier hos fokusmålgruppen från USA, UK, Tyskland och även bland svenskarna, säger hon.

- De pitchade smakupplevelser går också hand i hand med Norges Nasjonale Reiselivsstrategi och knyter an till globala trender där natur, kultur och lokal mat är kopplat samman, menar Petra Sestak från Trøndelag Reiseliv.

Nordens gröna bälte har med utbildningsprogrammet stärkt sin position som måltidsdestination och kommer att kunna erbjuda både internationella och lokala resenären med många unika och minnesvärda smakupplevelser där personliga möten, storytelling och mycket god mat är huvudingrediensen. 

SMAK63 är utvecklat inom Interreg-projektet Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte med samverkansorganisationer från Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag.

För frågor: kontakta projektledare SMAK63, Eva Jilkén, 0739-464620, Leader Höga Kusten. eva@leaderhogakusten.se www.smak63.com 

Samarbetspartner inom Interreg satsningen Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte      

Samarbetspartner inom Interreg satsningen Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte

 


Om Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.