2020-12-22 11:25Bloggpost

En retroperspektiv ur Interreg-projektet Mat och Dryck längs NGB

2020 blev inte som någon tänkt sig, en pandemi slog till med full kraft och besöksnäring som står oss så nära hjärtat blev hårt drabbad. 
 
Det som slår mig mest är ändå vilka fantastiska entreprenörer, människor och inställning som varit tongivande i detta. I början av året planerades ett stort event på Jamtli vårmarknad med våra företagare längs Nordens gröna bälte tillsammans med Jamtli, Hushållningssällskapet Jämtland/Härjedalen och St:Olovsleden. Vi fick ställa in.
Vi planerade ett produktlabb på två platser, Östanskär i Västernorrland och Munkeby Herberge i Norge. Två platser med en gemenskap: digitala lösningar, smakupplevelser och fantastiska föreläsningar kopplat mot lansering av nya kunskapsplattformen SMAK63. Detta för och med smakföretagare längs NGB tillsammans med HS, pilgrim utan gränser och St:Olavsleden, vi fick ställa in. 
Det låter mörkt och det har varit tufft men bemötandet från de aktörer som varit involverade som har mest att förlora, det har varit positivt, kreativt, nya lösningar, nya samarbeten. Bedriftene i Trøndelag har hatt store tap på Horeca-markedet, men mange har funnet nye veier med t.ex. egne utsalg och det har blitt flere privatkunder. Visst delges det oro och svårigheter men så fantastiska människor. 
Workshops kring mer lokal mat vid evenemang har vi lyckats genomföra. Den starka viljan som finns att ta detta vidare värmer. Handboken som ska vägleda och stötta kring detta finns nu framarbetad och är snart färdigställd. 
Företagare och projektmedarbetare har stöttat varandra över gränserna och delgett svårigheter, möjligheter och framförallt en gemenskap i detta. 
Nu laddar vi om för digitala lösningar med utbildningsträffar i smakexplosioner och upplevelser i SMAK63. Hoppet om att fysiskt kunna mötas lever vidare och under tiden blir nya metoder och tekniker mer och mer bekanta och bekväma. Jag vågar ändå se positivt framåt med tillförsikt att tillsammans är vi starka och jag vet att ni är fantastiska. Vi kommer hitta fler lösningar fler kreativa samarbeten och nya utvecklande upplevelser kommer att äga rum och jag personligen ser fram emot att vara med på resan.
God Jul och ett gott nytt år önskar jag alla och tackar ödmjukast för allas insats under det allt för tuffa året 2020.

Malin Andersson, projektledare med team SMAK63 Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte är en satsning för att höja professionalitet inom mat- & dryckesbranschen kopplat till smakupplevelse från kust till kust.
Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge.

www.matochdryck-ngb.com

 

 

 Om Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.