2024-05-16 06:44Pressmeddelande

Tioex investerar 11 miljoner i AI-utmanaren Anthropic

TioexDescription

Idag meddelar Tioex, ett ledande svenskt investeringsföretag för onoterat, att  bolaget, i samarbete med partners, förvärvat befintliga aktier till ett värde av nästan
11 miljoner kronor i det framstående AI-bolaget Anthropic. 

Anthropic, som grundats av tidigare chefer på OpenAI, har på rekordtid utvecklat Claude 2, en chattbot som utmanar OpenAIs ChatGPT.
Tioex, vars målsättning är att sänka tröskeln för mindre investerare, har tidigare faciliterat investeringar för medlemmar i techjättar som SpaceX, Einride och Klarna.

– Vi är stolta att kunna presentera investeringsmöjligheter likt Anthropic som uppfyller vår vision om att ge våra medlemmar tillgång till de absolut främsta tillväxtbolagen i världen, säger Johan Hägglund, grundare och VD för Tioex.

På bara tre år har Anthropic seglat upp till en estimerad värdering på hela 18,4 miljarder dollar med investerare som Google, Salesforce och Zoom i ryggen. Bolaget grundades 2021 av Dario Amodei, tidigare Vice President of Research på OpenAI, och hans syster Daniela Amodei, tidigare Vice President of Safety and Policy på OpenAI. Deras AI-chattbot Claude 2, med kapaciteten att sammanfatta upp till 75 000 ord, uppges vara den mest pålitliga chattboten på marknaden och används idag av företag som Slack, Notion och Quora.

– Anthropics banbrytande framsteg inom AI i kombination med deras säkerhetsfokus, har potentialen att leda den tekniska utvecklingen för nästa industriella revolution. Tillsammans med våra investerare ser vi fram emot att vara en del av bolagets spännande resa, fortsätter Johan Hägglund.

I januari var Tioex en av de första europeiska investerarna i SpaceX och gick i samband med affären in på den amerikanska marknaden. Efter att på kort tid framgångsrikt möjliggjort investeringar i två amerikanska pre-IPO-bolag, SpaceX och Anthropic, fortsätter Tioex att utforska fler investeringsmöjligheter.

– Just nu för vi dialog kring ett antal intressanta nya investeringar och vi ser att vår modell för att investera i snabbväxande pre-IPO-bolag fortsätter att vinna mark. Det finns helt klart ett ökat intresse nu när IPO-marknaden börjar öppna upp igen, avslutar Johan Hägglund.

 


Om Tioex

Tioex är en medlemsbaserad investeringsplattform som gör det möjligt för investerare att investera i de mest eftertraktade privata tillväxtföretagen i Sverige och USA. Tioex har investerat i framstående företag som SpaceX, Klarna, Einride, Instabee och Cake. För mer information, besök gärna www.tioex.se.


Kontaktpersoner

Sabina Ribbing
Presskontakt Sverige
Sabina Ribbing