2024-06-26 10:00Pressmeddelande

Våra drömmars stad – ny rapport från Timbro

våra drömmars stad

Stockholm är en bländande vacker stad med sitt vatten och sina öar. Från mitten av 1900-talet har olika regleringar införts och avlöst varandra. Intentionerna har med all säkerhet varit goda, men resultatet är katastrofalt för att skapa en levande stad. I en ny rapport beskriver Timbro hur mycket bättre Stockholm, och andra svenska städer, skulle kunna bli om Timbro fick bestämma över vilka regleringar som ska få finnas.

I de flesta fall innebär regleringar att sådant vi vill ha, som gör livet roligare, inte finns. Trögrörliga regelverk tillåter inte att staden anpassas efter ett modernt samhälle. Alkoholpolitiken förhindrar ölcaféer och vinbarer om de inte också serverar mat. Den privata bilismens framväxt gav oss genomskärande motorleder och ger än i dag ett tråkigt stadsrum när politiker inte vågar reformera parkeringssubventioner åt innerstadsborna. 

Hemleveranser med drönare förhindras av att lagstiftningen inte anpassas efter den nya tekniken. Nöjeslivet, med nattklubbar och casinon, förhindras av olika typer av regleringar. Det kommunala planmonopolet som infördes 1947 gjorde att politiker kunde styra bebyggelsen, med resultatet gråa och trista betongförorter, och en NIMBY-rörelse som hindrar både nyproduktion och levande verksamheter i stadens centrala delar.

– Allt färre får möjlighet att flytta till Stockholm för att pröva lyckan. Så behöver det inte vara. Med mer frihet och färre regleringar kan Stockholm bli Europas bästa stad, säger Fredrik Kopsch, chefsekonom Timbro.

Med färre regleringar skulle Stockholm kunna blomstra. Man måste bara tillåta människor försöka efter bästa förmåga, utan att lägga krångliga hinder i deras väg. Det skulle skapa jobb och möjligheter.

– Staden är Sveriges nästa stora reformområde. Alla vet att det behövs frihetsreformer för fler bostäder, gågator, företag och ett levande nattliv. Staden är beroende av fria marknader och en frihetlig politik. Vi kommer att visa hur en sådan ser ut, säger PM Nilsson, vd Timbro.

 

Läs rapporten här.



Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Fredrik Kopsch
Chefsekonom
Fredrik Kopsch