2024-04-16 05:00Pressmeddelande

Timbro lanserar Authoritarian Populism Index 2024

API 24

Väljarstödet för populistiska partier är rekordhögt. Mer än var fjärde väljare valde ett populistiskt parti senast de röstade i parlamentsval i Europa. I Timbros Authoritarian Populism Index kartlägger Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro förlag, väljarstöd och politiskt inflytande för auktoritära och populistiska partier i 31 europeiska demokratier åren 1945–2023. 

API är en unik sammanställning av ideologiska trender i  europeisk politik, med fokus på partier som förespråkar auktoritära ideologier. Årets upplaga visar att väljarstödet för populistiska partier har ökat markant sedan millennieskiftet och nu etablerat sig på nivåer som saknar historiskt motsvarighet.

– Det är ett nytt normalläge i europeisk politik som vi måste förhålla oss till, snarare än en övergående trend, säger Andreas Johansson Heinö.

De populistiska partierna förenas i sitt motstånd mot etablissemanget, men variationen är betydande i synen på såväl ekonomiska som kulturella frågor. Tendensen är att de rör sig vänsterut i ekonomiska frågor, och i konservativ riktning i sociala och kulturella frågor.

Många populistiska partier har rötter i extremism och flera har vid makten visat sig vara auktoritära, exempelvis nationalkonservativa Fidész i Ungern och vänsterpopulistiska Smer i Slovakien. Men det finns också de partier som hittills inte visat några auktoritära tendenser, såsom Sannfinländarna.

Sverige intar en mittenposition i indexet och rankas på 15:e plats av 31 länder baserat på det samlade stödet för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Stödet för populism är störst i Ungern, Italien och Frankrike.

– Den svenska utvecklingen har väldigt mycket gemensamt med övriga Europa. Noterbart är att Sverige är ett av endast fyra länder i Europa som inte någon gång under efterkrigstiden har haft ett auktoritärt eller populistiskt parti i regeringsställning, säger Johansson Heinö.

– Detta index är ett unikt arbetsredskap för alla som vill förstå europeisk politik. Det är viktigt att kunna bidra med ökad kunskap om ett så centralt fenomen i vår tids demokratier, säger PM Nilsson, vd på Timbro.

 

Länk här till populismindex.com.

En PDF av rapporten hittar du längst ner i pressmeddelandet.


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Andreas Johansson Heinö
Andreas Johansson Heinö

Relaterad media