Danderyd, Lidingö och Stockholm är sämst på bostadsbyggande enligt en ny Timbrorapport. Ofta är det borgerliga kommunpolitiker som stoppar byggande av nya bostäder. I rapporten föreslås att det kommunala planmonopolet ska avskaffas för att öka byggtakten.
I rapporten "Kommunerna som inte ville bygga" presenterar Timbro ett byggindex över byggtakten i Sveriges kommuner. Hur väl en kommun presterar i indexet beror på hur stort bostadsbyggandet har varit de senaste tio åren jämfört med andra kommuner med samma prisnivå. Höga bostadspriser gör det lönsamt att bygga nya bostäder. Om bostadsbyggandet ändå varit lågt tyder det på politiska begränsningar.
– Kommunerna säger allt för ofta nej till byggande. Vår granskning visar att många kommuner stoppar nya bostäder trots att många vill bo där. Det gäller särskilt välbärgade förortskommuner, säger Jacob Lundberg, Timbros chefsekonom.
De tio sämsta kommunerna i indexet:
I rapporten föreslås att det kommunala planmonopolet ska avskaffas. Jacob Lundberg säger att det i stället ska vara upp till markägare om de vill bygga på sin mark eller inte.
– Det är systemet det är fel på. Ingen vinner val på att bygga bostäder i Danderyd eller Lidingö. Därför måste det kommunala planmonopolet avskaffas. I stället ska huvudregeln vara att byggande tillåts om markägaren vill bygga, säger Jacob Lundberg.
Enligt fallstudier av Danderyd och Lidingö i rapporten finns det flera byggprojekt som stoppats av kommunpolitikerna i dessa kommuner. I Stockholm är däremot statliga begränsningar, som naturreservat och bullerregler, det största hindret.
Knivsta, Sundbyberg och Norrtälje är de bäst rankade kommunerna i indexet.
Rapporten är skriven av Rebecca Rieschel, masterstudent i nationalekonomi vid Uppsala universitet.
Läs Dagens Nyheters artikel om rapporten här.
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.