Riksidrottsförbundet får två miljarder av staten varje år för att stötta svensk idrott. Men hälften av pengarna når aldrig idrottsföreningarna. Det visar statsvetaren Filip Wiljander i sin nya rapport “Svensk idrottspolitik – en bollbyråkrati” där han föreslår att Riksidrottsförbundet i sin nuvarande form avskaffas och att man i stället låter kommunerna finansiera idrotten.
Staten har lagt ut idrottspolitiken på den fristående organisationen Riksidrottsförbundet, som fördelar hela det statliga stödet, och på egen hand bestämmer sina regler. Bland annat vilka som får vara med.
– Riksidrottsförbundet är höjden av korporativism. En enskild förening har getts ensamrätt på idrottsrörelsen. Det är oklart vart pengarna tar vägen, och de bestämmer själva vilka som får vara med. Lacrosse och cheerleading stängs ute, medan varpa och dart får vara med. Vad är logiken i det?, säger Filip Wiljander.
De statliga pengarna som Riksidrottsförbundet fördelar är tänkta att gå till att pojkar och flickor ska få idrotta, men inte ens hälften når fram till föreningarna där verksamheten sker.
– I stället för att medlemmar frivilligt samarbetar för att förbättra idrotten, så är Riksidrottsförbundet solen som medlemsorganisationerna tvingas kretsa kring, säger Filip Wiljander.
I rapporten föreslås att kommunerna ska ta över ansvaret för idrottspolitiken, och att Riksidrottsförbundet fråntas sin särställning.
Läs debattartikeln här.
Läs rapporten här.
Ladda hem pressbild här.
För mer information, kontakta
Filip Wiljander, rapportförfattare
E-post: filip.wiljander@timbro.se
Telefon: 070 485 63 70
Twitter: @wiljander
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.