2024-08-20 06:00Pressmeddelande

Stiftelsen Fritt Näringsliv tillsätter ny Calmforsutredning

lars calmfors

Den förra utredningen om Sverige och EMU kom 1996 och rekommenderade att vänta med anslutning tills Sverige rett ut de arbetslöshets- och statsskuldproblem som uppkom under 1990-talskrisen. Ordförande för utredningen var professorn i internationell ekonomi Lars Calmfors. Det har nu gått nästan 30 år sedan den förra utredningen.
 
Svensk och internationell ekonomi är i dag helt annorlunda, euron har etablerat sig som en världsvaluta och den geopolitiska utvecklingen inger stark oro. Stiftelsen Fritt Näringsliv har gett Lars Calmfors i uppgift att göra en ny utredning om Sverige och valutaunionen. Utredningen kommer att arbeta på samma oberoende sätt som en statlig utredning. Den presenteras hösten 2025. Till sin hjälp kommer Lars Calmfors att ta en rad framstående ekonomer och statsvetare.
 
– Jag är väldigt glad att Stiftelsen Fritt Näringsliv kan bidra till ett nytt tag i denna för Sverige mycket viktiga fråga. Lars Calmfors har helt fria händer. Hans uppgift är att belysa komplexiteten och jag har stor respekt för hans arbete, säger PM Nilsson, vd Stiftelse Fritt Näringsliv.
 
– Så mycket har förändrats sedan vi gjorde vår tidigare analys att det finns ett stort behov av att uppdatera och utveckla den. Det ska bli både utmanande och roligt att försöka få ett helhetsperspektiv på eurofrågan igen, menar Lars Calmfors.


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
PM Nilsson
VD
PM Nilsson