2024-04-15 09:30Pressmeddelande

Stiftelsen Fritt Näringsliv instiftar årligt stipendium

Lisa dos Santos-ttFoto: Fredrik Sandberg/TT

Stiftelsen Fritt Näringsliv instiftar ett årligt stipendium för en yrkesverksam person att på heltid och i full frihet opinionsbilda i en viktig fråga. Den första stipendiaten blir Lisa dos Santos, kammaråklagare i Stockholm som arbetar med gängrelaterad brottslighet. 

Lisa dos Santos har en juristexamen från Lunds universitet och arbetar sedan 2009 som åklagare och sedan 2016 som senior åklagare, idag med inriktning grova brott. Hon har blottat problemen med brottmålsadvokaters oetiska marknadsföring och förhållningssätt till gängkriminella klienter och varit expert i programmet Brottscentralen. I december 2022 utkom Lisa dos Santos med den senare Augustnominerade boken Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige vid bokförlaget Forum. Hon är sedan mars 2024 kolumnist i Dagens industri.

– Det här är en möjlighet för mig att helhjärtat få ägna mig åt att borra i och skriva om angelägna samhällsfrågor. Hur den grova brottsligheten växt fram och urartat i vårt samhälle är en rikskris och en fråga jag alltid kommer att engagera mig i. Nu får jag chansen att göra det på ett nytt sätt, säger Lisa dos Santos.

Stipendiet börjar gälla efter sommaren.

– Det är mycket glädjande att få utse Lisa dos Santos till Stiftelsens första stipendiat. Hon har på ett unikt sätt gjort debatten om organiserad brottslighet mycket mer kvalificerad. Brottsligheten är ett stort ämne i näringslivet och företagare rankar ofta kriminalitet som fråga nummer ett, säger PM Nilsson. 

Stipendiaten utses av Stiftelsen Fritt Näringslivs styrelse och arbetar i en helt fri roll. 


Om Timbro

För mer information, kontakta:

PM Nilsson, VD Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro. 


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
PM Nilsson
VD
PM Nilsson