Havererade tillståndsprocesser kostar Sverige hundratals miljoner samtidigt som det förstör klimatarbetet. Med anledning av allt högre kritik mot att inget händer vad gäller tillståndsprocesserna och inför regeringens utredning i januari lanserar Timbro rapporten Röj upp i tillståndskaoset.
Hanna Stenegren, ansvarig för miljö-, klimat- och energifrågor för Timbro och Timbro Miljöinstitut, har i rapporten granskat sju havererade tillståndsprocesser som allvarligt skadat Sverige.
– Jag har gått igenom sju fall som tydligt illustrerar hur de svenska tillståndsprocesserna har havererat. Situationen är utomordentligt allvarlig för svenskt välstånd. Processerna har blivit utdragna, disparata och stundtals direkt motsägelsefulla, säger rapportförfattaren Hanna Stenegren.
I mer än ett decennium har det stora problemet varit uppenbart: de svenska tillståndsprocesserna fungerar inte. Nu senast konstaterade Produktivitetskommissionen att reformerade tillståndsprocesser är avgörande både för klimatarbetet och för att stärka svensk ekonomi. Det är därmed av största vikt för klimatet och svensk tillväxt att regeringens utredning i januari levererar.
– Våra höga miljökrav skulle kunna vara en konkurrensfördel men då krävs ett nytt förutsägbart och effektivt tillståndssystem som kombinerar klimatnytta och konkurrenskraft, fortsätter hon.
Felen är inbyggda i nuvarande struktur och för att komma åt problemen krävs att systemet reformeras i grunden. I Röj upp i tillståndskaoset föreslås bland annat följande reformer:
Lägg ned mark- och miljödomstolarna och inför en ny tillståndsmyndighet
Inför tidsgränser för samtliga projekt och tyst medgivande
Inför kostnad för överklaganden
Prioritera samhällsviktiga resurser framför stelbent naturskydd
Gör om Sveriges implementering av EU-regler
– Om Sverige ska vara en global ledare i klimatomställningen måste vi först lösa vårt inhemska tillståndskaos, säger PM Nilsson, VD på Timbro.
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.