2024-02-14 09:04Pressmeddelande

Reformera strejkrätten - ny rapport från Timbro

Efter Tesla prm

Konflikten mellan Tesla och IF Metall är nu den längsta i Sverige i modern tid. Utomstående har drabbats hårt, investeringar skräms bort och underleverantörer med kollektivavtal har tvingats säga upp personal. Nu krävs en bred reform av den svenska strejkrätten.

I en ny rapport som presenteras på Di Debatt idag föreslår Timbro sju reformer av den svenska konflikträtten. Reformerna syftar till att skapa en bättre balans mellan parterna och andra viktiga samhällsintressen, på ett sätt som behåller den svenska modellens grunddrag. 

Bland förslagen i rapporten återfinns exempelvis att systemet med sympatiåtgärder avskaffas, att ett förbud mot samhällsfarliga konflikter eller konflikter som hindrar lagstadgade funktioner införs och att grundlagsbestämmelser om arbetsmarknadskonflikter tas bort. 

– Argumentet att Sverige har en unikt fredlig arbetsmarknad och därför inte behöver reformeras håller inte längre. Många andra länder i Europa har liknande konfliktnivåer, men betydligt bättre regler vad gäller exempelvis samhällsfarliga konflikter eller konflikter som riktas mot utomstående. Där borde vi ta efter och lära, säger Adam Danieli, rapportförfattare, jurist och rättsstatsansvarig på Timbro. 

I samband med konflikten på Tesla har underleverantören Hydro Extrusions i Vetlanda, som har kollektivavtal med IF Metall, tvingats säga upp 20 personer. Personer som äger en Tesla har svårt att få den reparerad och laddstationer har stängts ned. 

– Jag tror ingen kan vara nöjd med hur Tesla-konflikten har utvecklats. Nu måste vi ta möjligheten att faktiskt reformera systemet, så att den svenska modellen inte fastnar utan följer med in i 2000-talet, säger Albin Zettervall, rapportförfattare, jurist och arbetsmarknadsansvarig på Timbro.

 

Rapporten lanseras på ett seminarium på ABF-huset i Stockholm den 15 februari. 

 

Läs rapporten här.

Läs inlägget på Di Debatt här.

 



Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Albin Zettervall
Arbetsmarknadsansvarig
Albin Zettervall
Adam Danieli
Rättsstatsansvarig
Adam Danieli