I debatten påstås det att den ökande populismen i Europa beror på nyliberal ekonomisk politik. I en ny rapport gör ekonomen Alexander Fritz Englund en statistisk analys av 31 länder under 35 år och hittar inget stöd för den hypotesen. Om något är mer liberalism förknippad med minskad populism.
Är det avregleringar, skattesänkningar och privatiseringar som har orsakat vågen av populism i Europa? Den tesen har såväl Aftonbladets ledarsida som finansminister Magdalena Andersson. Men i vår nya rapport "Liberalism och populism – sambandet som försvann" (Timbro) hittar vi inget som tyder på att länder som liberaliserar sina ekonomier ser ett ökat stöd för populistiska partier. Tvärtom är sambandet negativt, om än i regel inte statistiskt säkerställt.
– Europas ekonomier behöver reformeras. Fler marknader behöver öppnas upp för konkurrens. Ibland hörs farhågor om att sådan politik skulle leda till ökad populism, men vår rapport tyder på att de kan läggas åt sidan, säger Jacob Lundberg, Timbros chefsekonom.
Rapporten presenteras genom en debattartikel i Dagens Industri i dag.
Läs rapporten "Liberalism och populism – sambandet som försvann" här.
För mer information, kontakta
Jacob Lundberg, chefsekonom
Telefon: 070 276 74 24
E-post: jacob.lundberg@timbro.se
Twitter: @jacob_lundberg
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.