2015-12-04 06:00Pressmeddelande

Överhängande risk för Brexit med Danmarks nej

Danmarks nej i gårdagens folkomröstning om ett fördjupat polisarbete inom unionen är en varningsklocka för David Cameron. Frågan väger lätt i jämförelse med det utträde som britterna ska rösta om, men att det danska politiska etablissemanget blev omsprunget på slutspurten visar hur snabbt opinionen kan svänga.

Nu har Karl Sigfrid, fd riksdagsledamot för Moderaterna, skrivit en rapport om risken för ”Brexit”, som släpps i dag. Hur stor är risken att Storbritannien lämnar EU? Och hur bör svenska politiker agera?

– Det är mycket tack vare Storbritannien som Sverige har sluppit finansiera krislån till länder i eurozonen. Därför borde vi aktivt stödja de krav som Storbritannien nu lägger fram i förhandlingarna, säger Karl Sigfrid. Han menar att Sveriges och Storbritanniens intressen i stort överlappar, men att svenska politiker agerar som att de inte inser allvaret med ett Brexit.

Hittills har den svenska regeringens hållning svajat. Löfven gick tidigt ut och kritiserade den brittiska folkomröstningen, och hans senare möten med Cameron har sått tvivel i Storbritannien om var Sverige egentligen står. Även oppositionen är tyst. Ovilligheten att stå för en position riskerar att göra Sverige till en passiv part i arbetet för att hålla Storbritannien kvar i unionen.

– Ett brittiskt utträde skulle kunna få enorma konsekvenser, inte bara för Storbritannien utan för hela EU-samarbetet. Vi kommer därför att följa frågan genom en rad rapporter som stakar ut de handlingsalternativ som finns, för att få en seriös diskussion om vad Sverige vill med unionen, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro.

Om Brexit
David Cameron har utlovat en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta EU-medlemskap senast år 2017. Innan dess ska Cameron försöka förhandla fram ett nytt avtal om relationen mellan EU och Storbritannien. Britterna har sedan i folkomröstningen att välja mellan antingen det avtal som Cameron förhandlat fram eller utträde ur EU.

David Camerons fyra förhandlingskrav:

1. Mängden kostsamma EU-regleringar ska minska

2. Det ska införas garantier för att EU-länder utanför euron får samma inflytande över den inre marknaden som euro-länderna

3. Medlemsländer ska kunna begränsa välfärdsförmåner till europeiska arbetskraftsinvandrare

4. Medlemsländernas nationella parlament ska få ett nytt verktyg för att stoppa EU-lagar som de anser vara för långtgående

För att läsa den nya rapporten, klicka här.

För pressbild på rapportförfattaren Karl Sigfrid klicka här.

För mer information, kontakta

Karl Sigfrid, rapportförfattare
E-post: karl.sigfrid@moderat.se
Telefon: +32 487 94 76 30
Twitter: @karlsigfrid


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.