2023-06-16 05:29Pressmeddelande

Ny undersökning: 9 av 10 svenskar bunkrar stora mängder alkohol hemma

Demoskop har på uppdrag av Timbro frågat svenskarna hur mycket alkohol de har hemma. I undersökningen tillfrågades också befolkningarna i monopolländerna Norge och Finland och i Danmark och Nederländerna, monopolländernas absoluta motsatser.

Det visar sig att 92 procent av svenskarna som dricker har alkohol hemma. De har dessutom lagrat stora mängder. Lagret är så stort att det räcker till två månaders konsumtion. Annorlunda uttryckt: en genomsnittlig svensk kan vilken dag i veckan bjuda 35 personer på fest, om alla deltagare håller sig den mängd som Systembolaget anser att vi ska dricka.

Även i monopolländerna Norge och Finland bunkrar 9 av 10 alkohol i stora mängder. I Norge har man  7,3 burkar öl, 4,4 flaskor vin och 2,7 flaskor sprit hemma per person. I Finland är siffrorna 4,9 burkar öl, 2,5 flaskor vin och 2,1 flaskor sprit per person.

Undersökningens resultat redovisas i rapporten ”Det poänglösa alkoholmonopolet” som David Sundén, ek. dr och utredare på Timbro skrivit.

– När Systembolaget är stängt dricker vi som om det inte fanns ett monopol. Att vi lagerhåller är ett av skälen till att ett avskaffat monopol på alkohol inte skulle ha några effekter på konsumtionen, säger David Sundén.

 

Läs debattartikel i Expressen här.

Läs rapporten här.Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
David Sundén
Utredare och ekonomie doktor
David Sundén