2015-03-26 06:00Pressmeddelande

Nu avskaffas EU:s kvotreglering för mjölk

Den 1 april upphör EU:s kvotreglering för mjölk. Med nuvarande skatter, miljö- och djurskyddskrav innebär det att mjölkproduktionen i Sverige kommer att minska snabbare än tidigare. I dag släpper vi rapporten “En friare mjölkmarknad – den långa trenden med svensk mjölkkris” som ger en bakgrund till mjölkkrisen och fem konkreta policyrekommendationer kring hur situationen skulle kunna bli bättre. Författare är Torbjörn Iwarson, en av Sveriges främsta råvaruexperter.

– Svenska politiker låtsas att vi kan ha kvar mjölkproduktionen bara genom att fokusera på svenska mervärden. Men mjölk är en råvara och ska man överleva på dessa marknader är det lägst kostnader som gäller. Utvecklingen i Sverige skiljer sig markant åt från våra grannländer, så det är ingen naturlag att Sverige ska gå dåligt, säger Torbjörn Iwarson.

Rapporten visar att det finns en framtid för svensk mjölk om den politiska inställningen ändras. I rapporten föreslås fem reformer: tillåt genmodifierad soja som foderbas, sänk dieselskatten, återinför inte gödselskatten utan full kompensation till jordbrukssektorn, förändra djurskyddsförordningen och se över den höga företagskoncentrationen i mejeribranschen.

– Vi skulle behöva en differentiering i vår mjölkproduktion. I dag behöver bönderna driva samma typ av jordbruk. Det vore rimligare att alla fick konkurrera med sina olika nischer. Vissa kommer då kunna sälja finare produkter till särskilt resursstarka konsumenter medan andra kan satsa på industriell produktion, som utgör den största delen av marknaden, säger Torbjörn Iwarson.

– Jag växte själv upp på en mjölkgård utanför Uppsala och minns vad EU-inträdet betydde för oss. Nu avskaffas det interna kvotsystemet och mjölkbönder i EU kan konkurrera fritt. Det är positivt både för Sverige och för EU, men vi står nu i ett vägval där det antingen är avreglering som sänker produktionskostnaderna eller avveckling av mjölkgårdarna som väntar, säger Lydiah Wålsten, kommunikationsansvarig på Timbro och ansvarig för projektet.

Läs artikeln på DN Debatt.

Läs rapporten här.

Läs ett sammanfattande Q&A med rapportförfattaren här.

Ladda hem pressfoton här.

För mer information, kontakta

Torbjörn Iwarson, rapportförfattare
Tel: 0760 50 83 65
E-post: torbjorn.iwarson@carnegie.se
Twitter: @torbjorniwarson


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.