2017-02-10 06:00Pressmeddelande

Jobba extra lönar sig minst i Sverige

I den nya rapporten “Världens högsta marginalskatt” har Timbros tillträdande chefsekonom Jacob Lundberg kartlagt den effektiva marginalskatten i 31 länder. Med den effektiva marginalskatten avses alla skatter som påverkar hur mycket en människa vill arbeta, från arbetsgivaravgifter till bensin- och andra punktskatter.

– En läkare exempelvis betalar i dag 60 kronor i inkomstskatt på varje extra hundralapp han eller hon tjänar. Det är högst i världen. Men fler skatter påverkar hur mycket man vill jobba och räknar man in dem blir siffran högre, säger Jacob Lundberg.

I undersökningen kommer Sverige ut som sämst. Den genomsnittliga effektiva marginalskatten är 58 procent – Sverige har 75 procent. I Danmark och Norge får en höginkomsttagare behålla upp till 40 procent mer av en löneökning och i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna så mycket som 60–70 procent mer.

Författaren uppmuntrar regeringen till att normalisera skattenivåerna.

– Avskaffar man den statliga inkomstskatten och behåller jobbskatteavdraget även för högre inkomster skulle Sverige normaliseras och vi skulle få samma skattenivå som genomsnittet i vår undersökning.

Om författaren
Jacob Lundberg är tillträdande chefsekonom på Timbro och har tillsammans med ekonomistudenten Alexander Fritz Englund tagit fram undersökningen ”Världens högsta marginalskatt” som släpps i dag.

Fakta: Effektiv marginalskatt på höga inkomster i några länder
Effektiv marginalskatt är total skatt inklusive inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och skatt på konsumtion.

Sverige: 75 %
Finland: 72 %
Frankrike: 69 %
Danmark: 66 %
Norge: 63 %
Storbritannien: 59 %
Tyskland: 57 %
Australien: 55 %
USA: 48 %
Nya Zeeland: 44 %

Läs Dagens Industri som skriver om rapporten här

Läs hela undersökningen här.

Se lanseringsfilmen här.

För mer information, kontakta

Jacob Lundberg
E-post: lundberg.jacob@gmail.com
Telefon: 070 276 74 24
Twitter: @jacob_lundberg


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.