2018-07-26 19:02Pressmeddelande

​Island bäst på delningsekonomi enligt globalt index

Ett nytt globalt index visar hur stor delningsekonomin är. Island presterar bäst. Sverige kommer först på plats 42 efter både Danmark (plats 8) och Norge (plats 16). Det är tankesmedjan Timbro som har tagit fram indexet under två års tid med hjälp av forskare vid University of Pennsylvania, Lunds universitet och Entreprenörskapsforum.

– Det här är den första globala kartläggningen av delningsekonomins storlek som inte bara utgår från uppskattningar och opinionsundersökningar. Vi har analyserat hur mycket trafik hemsidorna har och även räknat antalet annonser över hela världen för företag som AirBnb och HomeAway, säger forskningsledaren Alexander Funcke.

I Timbros Sharing Economy Index har forskarna samlat data för tjänster i 213 länder och även räknat antalet leverantörer för 23 av de 286 tjänsterna genom en robot.

Bäst ut är Island, Turks- och Caicosöarna, Montenegro, Malta och Nya Zeeland.

– Generellt är länder med mycket turism och utbyggt internet duktiga på delningsekonomi. Ta Island som exempel. När den isländska ekonomin återhämtade sig efter finanskrisen var det delningsekonomin som växte för att möta efterfrågan, säger Alexander Funcke.

Det största företaget som forskarna har kartlagt är Airbnb som har 1,5 miljoner personer som erbjuder tjänster varje vecka. Totalt sett erbjuder vart tredje delningsekonomiföretag boendetjänster.

LÄNDERNA PÅ 10-TOPP LISTAN

1. Island
2. Turks- och Caicosöarna
3. Malta
4. Montenegro
5. Nya Zeeland
6. Kroatien
7. Färöarna
8. Danmark
9. Aruba
10. Irland

Ladda ner Timbros Sharing Economy Index här.

Se lanseringen i Washington DC på Facebook här.

Frågor och kontakt

Alexander Funcke, forskningsledare
E-post: funcke@sas.upenn.edu
Telefon: +1-347-781-8303
Twitter: @funcke


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.