2015-10-20 05:00Pressmeddelande

Inget stöd för Skolverkets påstådda kamrateffekter

Det finns inget forskningsstöd för att resultaten i den svenska skolan försämras för att elever förlorar sina bättre presterande kamrater genom det fria skolvalet, vilket bland annat Skolverkets generaldirektör har menat. Det visar den nya forskningsöversikten "Ett skolpolitiskt villospår – Kamrateffekter och utbildningspolitiska implikationer för Sverige" som presenteras på DN Debatt i dag.

Skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren menar att kamrateffekter är fel fokus om man vill förbättra de svenska skolresultaten.

Över 40 forskningsstudier ligger till grund för rapportens slutsatser, som besvarar två frågor: dels om kamrateffekter existerar, dels om de har de effekter som påstås i debatten.

Johan Ingerö är ansvarig projektledare för rapporten:
– Det saknas forskningsstöd för de teser som bland annat utbildningsminister Gustav Fridolin och Skolverkets generaldirektör Anna Ekström har fört fram mot det fria skolvalet. Nu måste våra politiker sluta ifrågasätta våra elevers valfrihet och ta itu med skolans verkliga problem: den undermåliga undervisningen, säger Johan Ingerö.

Timbros välfärdsprogram har tidigare föreslagit en rad åtgärder för att förbättra den svenska skolan, bland annat: privatiserad lärarutbildning, avskaffad lärarlegitimation, viktad skolpeng och möjlighet att tvångsförvalta skolor som presterar undermåligt.

För att läsa artikeln på DN Debatt, klicka här.

För att läsa den nya rapporten, klicka här.

För pressbild på rapportförfattaren Gabriel Heller Sahlgren klicka här

För pressbild på Johan Ingerö, välfärdsansvarig, klicka här.

För mer information, kontakta

Gabriel Heller Sahlgren, rapportförfattare, London School of Economics/Institutet för Näringslivsforskning
E-post: g.heller-sahlgren@lse.ac.uk
Telefon: +44 75 037 134 30
Twitter: @gabrielsahlgren


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.