2023-03-16 12:02Pressmeddelande

Hyresreglering gynnar höginkomsttagare – ny ranking av Stockholm

Den svenska hyresregleringen gynnar rikare hushåll. Hyresgäster som bor i de mest subventionerade lägenheterna i Stockholm har i genomsnitt högre inkomster, är äldre och har stått längre i bostadskö. Det visar Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch och Herman Donner, teknologie doktor i fastighetsekonomi, i ett nytt briefing paper som presenteras på Expressen Debatt

Genom hyresregleringen får hyresgäster subventioner, som räknas ut genom skillnaden mellan den reglerade hyran och vad lägenhetens fiktiva marknadshyra skulle vara. Subventionsgraden skiljer sig markant från lägenhet till lägenhet. Den fjärdedel av lägenheterna som subventioneras mest får ungefär 7000 kronor per månad.

I rapporten undersöks lägenheter som förmedlats i Stockholms innerstad genom Stockholms Bostadsförmedling AB 2011–2016. I rankingen framgår att attraktiva Östermalm är ett av de bostadsområden där hyran är som mest subventionerad. De tillfaller också rikare hushåll. I genomsnitt subventioneras varje lägenhet med 5000 kr, och kontraktet går till någon som är 50 år, har en månadsinkomst på 44 000 kronor i månaden och har stått i kö i 21 år. Därför föreslår Timbros Fredrik Kopsch att hyresregleringen borde avskaffas på Östermalm.

– Det finns över 13 000 hyresrätter på Östermalm. De borde användas så effektivt som möjligt, vilket bara går genom marknadshyror. 

– Östermalmsundantaget kommer sedan att kunna visa vägen till en fungerande hyresmarknad för hela Sverige, där vi gör som Finland och avreglerar, säger Fredrik Kopsch.

Rapporten visar att argumentet från förespråkare för hyresregleringar om att regleringen är rättvis eftersom alla kan bo på Östermalm när hyrorna är låga inte stämmer.

Om författarna

Fredrik Kopsch är chefsekonom på Timbro och docent i fastighetsekonomi vid Lunds universitet. Han utkommer nu med boken Allt du behöver veta om Bostadspolitik på Timbro Förlag.

Henrik Donner är teknologie doktor i fastighetsekonomi och verksam som forskare vid Stanford university och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

 


Ämnen: Bostad

Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Fredrik Kopsch
Chefsekonom
Fredrik Kopsch