2023-07-07 06:14Pressmeddelande

EU:s gröna giv ger gröna bubblor

gröna giv

Både EU och USA har sedan finanskrisen skapat stora stimulanspaket. ”Green Deals” kan sägas utgöra en sammanslagning av miljö- och industripolitik. Men EU:s nya industripolitik verkar ge upphov till gröna bubblor, inte minst inom vindkraft och vätgas, visar en ny rapport från Timbro som idag presenteras på Dagens industris debattsida.

EU har gett särskild prioritet åt vätgas, havsbaserad vindkraft och vågkraft, med kvantitetsmål formulerande gällande exempelvis produktionen av 1 miljon ton ”grön” vätgas inom EU till år 2024, en 30-dubbling av mängden havsbaserad vindkraft och en ökning av vågkraften till 1 GW.

Vätgas kräver antingen användning av naturgas eller kopiösa mängder fossilfri elektricitet, som redan idag är en bristkälla. Den havsbaserade vindkraften är dyr för både installation och drift, och har en kortare livslängd än tidigare räknat. 

Protektionismen i världen ökar, visar data gällande handelns utveckling. Under de senaste åren har antalet handelshindrande reformer varit fem gånger högre än antalet reformer som bidrar till liberalisering av handeln. USA, Kina och europeiska länder är med och bidrar till den här utvecklingen.

- Den nya industripolitiken har lett till en ohälsosam bidragskapitalism. För att industripolitiken ska vara framgångsrik och proaktiv bör den grundas på skattesänkningar i stället för bidrag och rundgång av pengar, säger Christian Sandström, rapportförfattare och biträdande professor i Digital Business vid Handelshögskolan i Jönköping.

Läs rapporten här.

Läs debattartikeln här.Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Carl Albinsson
EU-ansvarig
Carl Albinsson