2018-03-02 06:00Pressmeddelande

En halv miljon svenskar i vårdköer 2019

Antalet personer som står i vårdkö i Sverige ökar, samtidigt som sjukvårdens produktivitet sjunker. Vid årsskiftet 2019/2020 kommer en halv miljon svenskar att stå i kö för besök och operation. Och ingen vet hur länge människor köar, för den statistiken saknas. Det är några av slutsatserna i Timbros nya rapport ”Vårdköer och väntetider”, som presenteras på SvD Debatt i dag.

– Sverige håller på att förlora kontrollen över sjukvårdsköerna. Vi står inför en tillgänglighetskollaps, säger Timbros välfärdsansvarige Johan Ingerö som har skrivit rapporten.

Sverige ligger redan i dag i Europas bottenskikt när det kommer till vårdköer och även inom landet är skillnaderna i väntetid stora. Köerna innebär att många medicinska tillstånd hinner förvärras innan de behandlas.

– Vårdköer är ingen naturlag. Frankrike, Finland, Danmark, Nederländerna, Schweiz och Tyskland har alla olika sjukvårdssystem. Men gemensamt är att de har avsevärt kortare köer än Sverige, säger Johan Ingerö.

I rapporten föreslår han en stor politisk reform som bygger om den svenska sjukvården.

– Svenska politiker verkar betrakta vårdköer som ett nödvändigt ont, något som inte går att bli av med. Men det stämmer inte, säger Johan Ingerö.

– Sjukvårdssektorn är felkonstruerad, och tills vi åtgärdar det problemet spelar det ingen roll hur många nya miljarder som hälls in i vårdsystemen.

Läs rapporten här.

Läs SvD Debatt här.


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.