2024-04-04 07:41Pressmeddelande

Den borgerliga huvudstaden – nytt briefing paper från Timbro

Den borgerliga huvudstaden

Högerblocket vann regeringsmakten i valet 2022, men förlorade storstäderna. Föreställningen inom högern har ibland varit att storstadsborna inte längre efterfrågar klassisk borgerlig politik. Ett nytt briefing paper från Timbro som presenteras på SvD Debatt idag visar Carl Albinsson, programansvarig Timbro, att den föreställningen inte stämmer. 

Tillbakagången i framför allt Stockholm har givit upphov till en intern diskussion om hur borgerligheten ska vinna tillbaka de urbana väljarna. I en ny opinionsundersökning av stockholmarnas åsikter i en rad frågor kan Timbro nu visa att stockholmarna är borgerliga. En stor del av stockholmarna efterfrågar sänkta skatter, ökad personlig frihet och minskade offentliga utgifter.

Den starkaste slutsatsen är stödet för en borgerlig ekonomisk politik. Exempelvis vill hälften av de tillfrågade att skattetrycket ska sänkas och bara tio procent säger sig vilja se höjd skatt.

–  Det är uppenbart att den nuvarande regeringen med samarbets­parti gick till val 2022 på en ambitiös reform­agenda vad gäller brotts­bekämpning, energi­försörjning och invandring. Det är lika uppenbart att den ekonomiska politiken saknar samma kraft, säger Carl Albinsson.

Ingen politisk kraft kan dominera i Sverige utan att vinna Stockholm. Det finns goda möjligheter för högern att ta tillbaka makten i huvudstaden. Ett av svaren för att vinna storstäderna är en ambitiös och sammanhållen ekonomisk politik med sänkta skatter för dem som jobbar.

– För att vinna storstäderna måste högern lägga in en ekonomisk offensiv. Stödet är redan starkt vad gäller politiken för kriminalitet och invandring. Nu behöver borgerligheten börja göra jobbet för att forma den ekonomiska agendan inför nästa valrörelse, fortsätter Carl Albinsson.

 

Läs briefing paper här.

Läs debattartikeln här.


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.


Kontaktpersoner

Ebba Koril
Pressekreterare
Ebba Koril
Carl Albinsson
Programansvarig
Carl Albinsson