2018-02-27 06:00Pressmeddelande

​Avskaffa föräldrapenningen och halvera ledigheten

Föräldraledigheten är för dyr och bromsar kvinnors karriärer. Framför allt drabbar det medelklassen, som tar ut längst ledighet. I en ny rapport argumenterar Timbros arbetsmarknadsansvariga Siri Steijer för att föräldraledigheten bör kortas till 8 månader och att föräldrapenningen ersätts av ett lån.

I år beräknas föräldraledigheten kosta 31,2 miljarder kronor och utgifterna blir allt högre. Föräldraförsäkringen i Sverige kostar mer än dubbelt så mycket som snittet inom OECD.

– Svårigheter för kvinnor att nå höga poster diskuteras flitigt, men sällan lyfts det faktum att föräldraledigheten är det största skälet till att kvinnor halkar efter löne- och karriärmässigt, säger Siri Steijer.

Ofta sägs också att den långa ledigheten ökar kvinnors arbetskraftsdeltagande, men även detta motbevisas i rapporten. Rapporten menar att det inte finns tydliga bevis för att en lång ledighet skulle öka barnafödandet. 

– Länder som USA och Island har samma födelsetal som Sverige men betydligt kortare ledighet. 

Hon poängterar att människor ska få vara hemma så länge de vill med sina barn, men att de i högre grad måste finansiera detta själva.

– Vi behöver prioritera vad skattepengarna läggs på och en generös föräldraledighet borde inte vara en av de sakerna. Låt pengarna istället bli till disponibel inkomst, säger Siri Steijer.

För att inte hämma löneutveckling och karriär och samtidigt ta hänsyn till forskningsresultat kring barns hälsa bör den offentligt finansierade föräldraledigheten omfatta max åtta månader. På sikt bör också föräldrapenningen ersättas med ett lån, likt studielånet.

– Då knyts kostnaden i större utsträckning till individen och de som har ett eller inget barn slipper betala för de större familjerna, säger Siri Steijer.

Läs rapporten här.

Läs debattartikeln här.


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.