2021-12-08 04:55Pressmeddelande

19 000 fler i arbetslöshet ­­– om Sverigedemokraterna får bestämma

Om Sverigedemokraterna fick bestämma skulle 19 000 fler vara arbetslösa. Sverigedemokraterna är ett bidragsparti som står längst till vänster när det kommer till a-kassan. I en ny rapport har Timbro gått igenom hur riksdagspartiernas politik påverkar arbetslösheten.

I rapporten har Oliver Rykatkin granskat hur partiernas politik för a-kassan påverkar sysselsättningen. Moderaternas, Liberalernas, Kristdemokraternas och Centerpartiets ekonomiska politik skulle innebära betydande ökningar av sysselsättningen jämfört med regeringen. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet skulle däremot minska sysselsättningen.

– A-kassan har stor effekt på arbetslösheten och det är stor skillnad mellan partierna. Med Moderaternas ekonomiska politik skulle 81 000 färre vara arbetslösa. Med Sverigedemokraternas politik skulle i stället 19 000 fler inte ha ett jobb att gå till, säger rapportförfattaren Oliver Rykatkin.

Överraskande är att Sverigedemokraternas ekonomiska politik skulle leda till högre arbetslöshet än vad Vänsterpartiets ekonomiska politik skulle göra.  

– Sverigedemokraterna är ett bidragsparti. De ligger konsekvent närmare Socialdemokraternas bidragslinje än Moderaternas arbetslinje, trots att deras väljare tycker tvärtom. Det kommer bli en svår konflikt att överbrygga för M, KD och SD om de ska fortsätta skriva budgetar ihop, säger Caspian Rehbinder som är arbetsmarknadsansvarig på Timbro.

Läs om rapporten på Dagens Nyheter här.

Läs hela rapporten här.  


Om Timbro

Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Kontaktpersoner

Olivia Bergström
Pressekreterare
Olivia Bergström