Var femte ärende hos kommunala konsumentvägledningen handlar om bilar. Och allt som oftast köp av en begagnade bilar.
Det visar ny statistik från Sveriges Konsumenter, som tagit fram en lista över värsta konsumentproblemen 2023.
Tidigare samlade Konsumentverket in data över vilka problem konsumenter oftast söker hjälp med hos de kommunala konsumentvägledarna. Men när myndigheten slutade med det vid förra årsskiftet tog Sveriges Konsumenter initiativet till en ny databas.
– Det är jätteviktigt att kunna få en samlad bild av vilka problem som konsumenter brottas med. Har de drabbats av fulsälj? Är det någon särskild typ av ärende som växer snabbt? Och på vilket sätt vill de helst kunna få stöd, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.
Jämfört med förra året är det ombytta platser i topp. Nu toppar fordonsärendena före hantverkarärenden.
– Köp av begagnade är ett återkommande tema bland klagomålen. Men nu blir det spännande att se om det blir någon förändring till nästa år. Förhoppningsvis ser vi färre bilärenden då, tack vare Råd & Röns granskning, säger hon.
I höstas när Råd & Rön publicerade Svarta Listan med företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer, gjorde tidningen en särskild granskning av Blocket där många av de begagnade bilarna säljs. Det visade sig då att tusentals annonser var från just svartlistade företag. Något som fick Blocket att lova att de hädanefter ska leva upp till sina egna villkor.
Digitaliseringen av myndigheters medborgarkontakter går snabbt. Men statistiken visar att drygt sju av tio (71 %) ändå väljer att ringa sin konsumentvägledare i stället för att mejla. Sett till den konsumentvägledning som Sveriges Konsumenter erbjuder är siffran ännu högre, 78 %.
I de kommuner som fortfarande erbjuder fysiska möten kan så många som var tionde konsument ha det som förstahandsval.
– Det är en service som – om den finns – ofta bara erbjuds ett fåtal timmar per månad. Hade tillgången varit bättre hade sannolikt ännu fler valt ett fysiskt möte. För vissa konsumenter är möjligheten att ta med alla sina papper och visa för konsumentvägledaren otroligt värdefull, säger Christine Fransholm, som värnar de grupper som utsätts mest:
– Sedan i våras driver Sveriges Konsumenter ett projekt riktat mot äldre och personer med funktionsnedsättning. Deras problem skiljer sig delvis från den totala befolkningens. Vi kan se i statistiken att bland de äldre är det betydligt fler som söker hjälp efter att ha blivit pålurade produkter och tjänster utanför butikslokaler och vid telefonförsäljning. Det är tydligt att företag med tveksamma affärsmetoder riktar in sig särskilt mycket på just äldre.
I bara en bråkdel av de ärenden som ingår i Sveriges Konsumenters statistik framgår hur stora belopp som klagomålen gäller. För cirka 3 500 ärenden hamnar summan på drygt 230 miljoner kronor. 2022 hade landets samlade konsumentrådgivning mer än 76 000 ärenden.
– Jag tror att få politiker är medvetna om hur stora pengar det här faktiskt handlar om för konsumenterna och hur viktigt det är att erbjuda en riktigt bra konsumentvägledning, säger Christine Fransholm.
Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.