2023-06-20 04:00Pressmeddelande

"Sluta vänta på nya AI-lagen – då kan det vara för sent"

Bild av ansikte som utgörs av olika datapunkter.

Utvecklingen inom generativ AI går så snabbt och påverkar konsumenter så mycket att det inte går att vänta in EU:s särskilda AI-lagstiftning längre. Nu måste EU börja använda de lagar som faktiskt finns på plats för att skydda konsumenter, menar en samlad konsumentrörelse i Europa och USA i ett gemensamt utspel.

Sveriges Konsumenter uppmanar i dag tillsammans med 13 andra europeiska och en rad amerikanska konsumentorganisationer till snabba åtgärder för att säkerställa ett starkt konsumentskydd inom generativ AI.

Det är mot bakgrund av en ny rapport från den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet som en samlad konsumentrörelse på båda sidor av Atlanten slår fast att det är bråttom att applicera befintlig lagstiftning på den nya tekniken. 

– Det är inte läge att vänta in ett nytt regelverk när vi ser en så snabbt växande användning och utveckling av de här tjänsterna. Redan i dag ser vi tydliga risker för konsumenter, därför behöver vi tillämpa de generella konsumentskyddsregler som redan finns och som kan appliceras på AI. För varje dag som går hamnar vi mer och mer på efterkälken, säger Sinan Akdag sakkunnig på Sveriges Konsumenter. 

Tydliga risker för konsumenter

I rapporten ges exempel på vilka utmaningar och risker som generativ AI för med sig. Det handlar om inbyggd diskriminering, dålig transparens, desinformation, integritetsproblem, klimatpåverkan, usla arbetsförhållanden för innehållsgranskare och en ännu större maktkoncentration hos ett fåtal amerikanska jätteföretag. 

– En av de större utmaningarna är bristen på insyn i systemen. Det är omöjligt för konsumenter att på egen hand upptäcka att AI-tjänsten de använder sig av har gjort ett allvarligt misstag eller att de blir diskriminerade eller lurade att köpa en undermålig produkt. Här måste ansvaret läggas på företagen bakom systemen, inte enskilda konsumenter, säger Sinan Akdag. 

Nya AI-lagen kan dröja flera år 

Nyligen röstade EU-parlamentet fram en gemensam hållning gällande den nya AI-lagstiftning som snart ska börja förhandlas med ministerrådet och EU-kommissionen. Parlamentets hållning stärker delvis konsumentskyddet och skulle innebära specifika regler för generativ AI. Men – lagstiftningen väntas vara på plats först under 2026. 

Sveriges Konsumenter uppmanar därför i ett brev till Konsumentverket, Integritetsskyddsmyndigheten och Konkurrensverket att utan fördröjning undersöka hur befintlig lagstiftning kan användas för att skydda konsumenter som använder sig av de nya tjänsterna. 

Som exempel på befintlig lagstiftning som kan appliceras på generativ AI lyfter rapporten bland annat direktivet om otillbörliga affärsmetoder, vilket skyddar konsumenters förmåga att fatta välgrundade beslut. I Sverige är direktivet genomfört i marknadsföringslagen som förbjuder aggressiv och på olika sätt vilseledande marknadsföring. 

– Vi har dessutom en ny produktsäkerhetsförordning på ingång som för första gången kommer att vara applicerbar på mjukvara, och GDPR som reglerar hur persondata får användas av AI-modeller, säger Sinan Akdag.  

Stå emot big tech-företagens lobbying 

Konsumentorganisationerna bakom uppropet menar samtidigt att existerande lagstiftning måste uppdateras med nya vägledningar och att helt ny lagstiftning – som i form av den europeiska AI-akten – är helt nödvändig för att täppa till de kryphål som generativ AI kan ge upphov till.  

– Det är av största vikt att EU skapar en så vattentät EU-lagstiftning som möjligt vad gäller att skydda konsumenter från skadliga användningar av den här tekniken. Vi uppmanar EU:s institutioner att stå emot big tech-företagens lobbyförsök att urvattna konsumentskyddet i den kommande lagstiftningen, säger Ursula Pachl vice direktör för den europeiska konsumentorganisationen BEUC. 

Det här är generativ AI

Generativa AI-modeller lär sig från stora mängder träningsdata och identifierar mönster och strukturer i dessa för att skapa nytt innehåll. Det kan handla om text, bilder, ljud och video som liknar eller imiterar människoskapat innehåll. 

Några av de mest välkända tjänsterna som använder generativ AI är Chat GPT, Midjourney, Stable Diffusion och Dall-E. Företag som Microsoft, Google och Snapchat har också integrerat teknologin i existerande tjänster som sökmotorer, textbehandlare och chattprogram. 

Generativ artificiell intelligens är inte självmedveten och kan inte lära sig nya saker på egen hand, men den kan imitera mänskliga beteenden genom maskininlärning.

Nuvarande lagstiftning som kan appliceras på generativ AI
  • Direktivet om otillbörliga affärsmetoder (2005/29/EG)
  • GDPR (EU 2018/680)
  • Produktsäkerhetsdirektivet och -förordningen (2001/95/EG och EU 2023/988)

Läs mer om lagarna här.

Mer att läsa

Läs hela rapporten.

Brevet som Sveriges Konsumenter skickar till Konsumentverket, IMY och Konkurrensverket.

Sveriges Konsumenters ståndpunkt om AI.



Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.


Kontaktpersoner

Sinan Akdag
Digital expert
Sinan Akdag
Kristina von Dolwitz
Kommunikatör
Kristina von Dolwitz