2025-05-02 04:05Pressmeddelande

Krånglig uppsägning: Konsumentverket bakom Sveriges Konsumenters krav

Bild på man som håller i telefon samt Sinan Akdag

Krångliga uppsägningsprocesser och kundtjänster som inte går att få tag på retar gallfeber på många konsumenter. Nu ställer sig Konsumentverket bakom Sveriges Konsumenters kritik i en ny rapport.

Att det kan vara helt hopplöst svårt att komma i kontakt med kundtjänsten på företag är något som allt för många konsumenter känner igen sig i. Det är lätt att köpa – men ack så svårt om något inte funkar som det ska eller om man som konsument behöver hjälp att hantera produkten eller tjänsten.

Detta är en fråga som Sveriges Konsumenter jobbat länge med. Och i vintras presenterades även vår granskning av hur lätt eller svårt det är att säga upp digitala prenumerationer. En granskning som ledde till mycket diskussion.

Häromdagen redovisade Konsumentverket sin rapport ”Brister i företagens kundtjänster”. Där lyfts just Sveriges Konsumenters granskning av digitala prenumerationer fram specifikt.

– Konsumentverket bekräftar vår kritik av hur brister i efterlevnaden av regelverk skapar onödiga hinder för konsumenterna – och bedömningen att de regler vi har i dag inte räcker för att skydda konsumenterna. Det är bra, säger Sinan Akdag, sakkunnig i digital konsumenträtt på Sveriges Konsumenter.

Orimligt krångligt säga upp tjänst

Vad gäller krångliga uppsägningsprocesser föreslår Konsumentverket att det införs reglering om att det inte får vara svårare att avsäga sig en tjänst, än det är att ansluta sig till den.

– Det är egentligen bara ett förtydligande av regler som redan finns. Men uppenbarligen behöver företag påminnas om detta. Det är orimligt att konsumenter ska navigera sig igenom de labyrinter som en del onlinetjänster skapat för att försvåra för kunderna att säga upp sina prenumerationer, säger Sinan Akdag.

Sveriges Konsumenter har krävt att Sverige följer länder som Frankrike och Tyskland och sätter upp kriterier för hur en uppsägningsprocess ska se ut, med till exempel ett begränsat antal steg. Här vill Konsumentverket hellre se en EU-gemensam lagstiftning. Men om den dröjer kan myndigheten tänka sig en nationell lagstiftning.

– Vi hade förstås velat se att Konsumentverket gick längre på den här punkten. Men det är ändå bra att man öppnar för nationell lagstiftning om EU dröjer. Särskilt med tanke på att svenska konsumenter upplever fler problem med att säga upp digitala tjänster än medborgare i övriga Europa, säger Sinan Akdag.



Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.


Kontaktpersoner

Sinan Akdag
Sakkunnig digital konsumenträtt
Sinan Akdag
Yasemin Bayramoglu
Kommunikationsansvarig
Yasemin Bayramoglu