2024-03-26 05:00Pressmeddelande

Guide: Så begränsar du köp i barnens spelappar

Barn som tittar på mobiltelefon

De flesta har nog hört talas om fall där föräldrar tvingas betala tusentals kronor för köp som barnen gjort i spelappar. Men det finns sätt att skydda sig. Här går vi igenom hur du gör steg för steg.

Spelar ditt barn spel på mobilen? Händer det att du går med på att köpa saker inuti spelen? Då är du inte ensam. I Sverige spelar åtta av tio barn någon form av datorspel och nära hälften av tiotalisterna köper saker inuti spelen. Av alla Sveriges familjer med barn mellan nio och tolv år är det 15 procent som bråkar om hur mycket pengar barnen spenderar i eller på datorspel.

Du vet kanske att appbutikerna måste märka spel som erbjuder köp inuti appen. Och du har säkert en uppfattning om vad åldersmärkningarna intill spelen betyder. Men visste du att ett spel med en åldersrekommendation från fyra år ändå kan innehålla köp i appen och att rekommendationen inte säger någonting om vilka köpuppmaningar ditt barn utsätts för inuti spelet?

Du blir betalningsskyldig

Allmänna reklamationsnämnden har de senaste tio åren avgjort tvister om otillåtna spelköp till ett värde av nästan 400 000 kronor. Vi tror att mörkertalet är jättestort. En analys av ärendena visar att om du kopplar ditt kort till telefonen eller spelkonsolen som barnet använder är du i regel betalningsskyldig för köpen ditt barn gör – alldeles oavsett om du har gett din tillåtelse eller inte.

Vi på Sveriges Konsumenter är djupt kritiska till hur barn bombarderas med uppmaningar att köpa påhittade valutor och virtuella objekt inuti spel. Därför har vi granskat vad det är barnen faktiskt möter i mobilen. I vår rapport Ingen lek – så luras små barn spela bort stora pengar, som presenterades förra veckan,  har vi granskat de 40 mest populära gratisspelen i App Store och Google Play. Och vi har funnit att 30, respektive 35 av 40 spel innehåller någon form av köp inuti appen. Priserna på enskilda köp sträcker sig från fem till 2 595 kronor.

Åldersrekommendationerna i appbutikerna tar inte hänsyn till förekomsten av köp inuti apparna. De flesta spel har därför en åldersmärkning så låg som tre eller fyra år. Ändå friskriver sig spelens utvecklare i sina användarvillkor från ansvar för minderåriga spelare.

Men det finns sätt att skydda sig mot att barnen spelar bort pengar.

Hindra köp – 3 viktigaste åtgärderna
  1. Ställ in lösenordsskydd för varje köp på telefoner, surfplattor och spelkonsoller som alltid eller ibland används av ditt barn för att spela spel.
  2. Om barnet har egna konton, koppla dem till ditt eget och välj att alla köp måste godkännas av dig eller annan vårdnadshavare.
  3. Prata med ditt barn om spel och sätt upp tydliga regler.

Läs en mer utvecklad steg-för-steg-guide på Sveriges Konsumenters hemsida.



Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.


Kontaktpersoner

Sinan Akdag
Digital expert
Sinan Akdag
Yasemin Bayramoglu
Kommunikationsansvarig
Yasemin Bayramoglu