2016-12-01 11:46Pressmeddelanden

Viktigt EU-beslut för en mer rättvis beskattning i tidskriftsbranschen

Det finns ingen anledning att medieverksamhet som sker på papper ska beskattas annorlunda än den som sker digitalt. Därför har Sveriges Tidskrifter tillsammans med andra medieaktörer sedan 2011 jobbat med lobbying kring denna, för branschen, mycket viktiga fråga. Och nu kan en förändring ske.Idag presenterade EU-kommissionen sitt förslag till nytt momsdirektiv och vi kan glädjande konstatera att kommissionen delar vår uppfattning. Senast i september besökte vår styrelse Bryssel för att bland ann

Det finns ingen anledning att medieverksamhet som sker på papper ska beskattas annorlunda än den som sker digitalt. Därför har Sveriges Tidskrifter tillsammans med andra medieaktörer sedan 2011 jobbat med lobbying kring denna, för branschen, mycket viktiga fråga. Och nu kan en förändring ske.

Idag presenterade EU-kommissionen sitt förslag till nytt momsdirektiv och vi kan glädjande konstatera att kommissionen delar vår uppfattning. Senast i september besökte vår styrelse Bryssel för att bland annat träffa olika politiker och belysa hur viktigt det är för vår bransch att få en teknikneutral moms. Läs mer om vårt lobbyarbete här.

– Vi är mycket glada för EU-kommissionens förslag, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter. Förslaget gör det möjligt för alla EU:s medlemsländer att tillämpa samma lägre momssats på digitala utgivningar som idag tillämpas på produkter utgivna på papper.

2002 sänktes momsen på papperstidningar och böcker från den generella momssatsen om 25% till 6%. I det dåvarande momsdirektivet inkluderades dock inte digital utgivning. Det är detta som nu kan komma att ändras i och med förslaget till nytt momsdirektiv. Det krävs dock att den svenska regeringen agerar, med EU-beslutet i ryggen.

– Vår regering har tidigare ställt sig positiva till en teknikneutral moms. Nu har de chansen att gå från ord till handling och ge sitt stöd till vår bransch i en utmanande tid.

LÄS MER:
EU-kommissionens förslag för nytt momsdirektiv (pdf)
Summering och tidslinje över Sveriges Tidskrifters lobbyarbete.

För mer information, kontakta:

Kerstin Neld
vd Sveriges Tidskrifter
Telefon: 08 545 298 90
Mobil: 070 570 41 08

E-post. kerstin.neld@sverigestidskrifter.se
Web: sverigestidskrifter.se
Följ oss på twitter (@SvTidskrifter) och facebook.

Sveriges Tidskrifter är landets största branschorganisation i medievärlden. Vi består av Sveriges bästa tryckta och digitala tidskrifter och arbetar för att synliggöra branschens utveckling, värna pressetiken och stärka samarbetet mellan publicister. Gemensamt för våra medlemstitlar är att de är publicister med utgivningsbevis som verkar inom ett fördjupande ämnesområde.


Om Sveriges Tidskrifter – Publicister i samverkan

Med våra ca 340 medlemmar är vi landets största branschorganisation inom medieområdet. Sveriges Tidskrifter är medlem i Utgivarna, intresseorganisationen för publicistiska medieföretag i Sverige.


Kontaktpersoner

Fredrik Wass
Omvärldsbevakare
Fredrik Wass
Kerstin Neld
VD
Kerstin Neld