2015-09-23 14:42Pressmeddelande

De första åtta svenska pilotstäder får lila flagg för ett säkert och upplevelserikt kvällsliv

Under ett år har offentliga och privata aktörer arbetat målmedvetet för att höja sin stads attraktionskraft efter klockan 17.00. Imorgon 24 september certifieras de första åtta pilotstäderna i Sverige för ett säkert, tryggt och upplevelserikt kvällsliv enligt Purple Flag-metoden. Det är Stockholm, Västervik, Kalmar, Eskilstuna, Karlstad, Västerås, Borås och Malmö. Ceremonin äger rum på Scandic Park Hotell i Stockholm kl 10-12 i samband med Svenska Stadskärnors Forskarkonferens. Fem nya städer började sin process 31 augusti och i februari är det nya på gång.

Purple Flag-processen är uppdelad i sex steg och pågår under drygt ett år. Det som blev en riktig ögonöppnare för de flesta var den gemensamma kvällsvandringen i den egna staden. Man insåg hur viktigt det är att tänka i ett bredare perspektiv för att nå fler målgrupper under kvällens och nattens olika tidszoner. Bättre kvällsbelysning på husfasader, parker, stråk och inte minst butiker inger en trygghetskänsla, förebygger brott och ger en mer välkomnande stadsmiljö. Rena gator, torg, klotterfria papperskorgar, blomsterutsmyckning, tydliga skyltar och information bidrar också till stadens attraktion och helhetsintryck.

– De flesta städer arbetar redan med dessa frågor. Det nya är att man med Purple Flag-metoden fått ett verktyg som utökar samarbetet mellan olika privata näringsidkare och fler inom den offentliga sektorn och att det omfattar även kvälls- och nattlivet. Under processarbetet har de olika intressenterna lärt känna varandra, vilket är en del av framgången med Purple Flag, förklarar Inger Alfredsson, nationell samordnare för Purple Flag Sweden inom Svenska Stadskärnor.

– Med en gemensam bild av hur stadskärnan ska uppfattas kvällstid kan alla sträva åt samma håll och fördela såväl ansvaret, arbetet som kostnaderna. Alla kan dra sitt strå till stacken och alla är vinnare, menar Inger Alfredsson. Engagemanget från såväl näringslivet som offentliga aktörer för arbetet med certifieringen har varit stort hela tiden. Flera har uttryckt att det varit bra att ha en tydlig process att samlas kring och att det känns bra att kvällsekonomin får uppmärksamhet.

Idén kommer ursprungligen från England där man med hjälp av Purple Flag-metoden lyckats vända stökiga kvällar och nätter till ett säkrare kvälls- och nattliv, men vi har anpassat den till svenska förhållanden, fortsätter Inger Alfredsson. För att bli certifierad krävs att man uppfyller kriterier utifrån fem fokusområden; säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy. Dessa är framtagna för att fånga upp totalupplevelsen och de förväntningar som stadskärnor erbjuder kvälls- och nattetid, oavsett målgrupp och storlek på stadskärnan.

Fakta

Purple Flag har funnits sedan 2006 och ett 50-tal städer i Storbritannien och Irland har deltagit i programmet med goda mätbara resultat. För stränder finns den blå flaggan, den lila färgen är inspirerad av skymningsljuset i staden. Den lila flaggan blir symbolen för en säker, trygg och attraktiv stad som håller en trygg kvalitet, kvälls- som nattetid. Flaggan blir med andra ord ett värdefullt komplement till stadens marknadsföring och varumärkesbyggande.

För mer information:

Inger Alfredsson, nationell samordnare för Purple Flag Sweden, 073-846 09 83


Om Svenska Stadskärnor AB