Visste du att Svenska Stadskärnor har sitt eget forskningsråd? Detta består av 14 forskare och sakkunniga inom stads-, plats- och centrumutveckling. Lär känna dem bättre, vilka frågor och områden de berör. Under åren har de dessutom släppt flera intressanta spaningar och rapporter som ni kan ta del av här!
Begreppet och förkortningen BID har du säkert hört och sett i flera sammanhang, men vad är det egentligen? Jo! BID – Business Improvement District är en internationell samverkansmodell som Svenska Stadskärnor har implementerat och anpassat till svenska förhållanden.
Modellen bygger på samverkan, där olika aktörer inom ett geografiskt avgränsat område enas kring en gemensam målbild och vision, för att tillsammans skapa förutsättningar för bättre lönsamhet, ökad tillväxt och konkurrenskraft. Modellen bidrar också till snabbare beslut och bättre kommunikation mellan aktörerna, vilket är särskilt viktigt vid krishantering.
Processen som Svenska Stadskärnor handleder och vägleder utifrån en fungerande och beprövad BID-modell, pågår under cirka 18 månader och är uppdelad i sju steg med fokus på fem olika områden. Målgruppen kan vara allt från fastighetsägare, handel, hotell, restauranger, kommunen, service- och kultursektorn, besöks- och rekreationsnäringarna till ideella organisationer. Läs mer om BID-modellen, de olika stegen och vilka fokusområden som ingår!
Om mindre än två veckor ses vi på olika platser i Sverige för höstens Citygroup-träff! Träffen anordnar vi tillsammans med Sveriges Centrum- och Platsutvecklare på fem olika platser i landet: Mora, Nynäshamn, Jönköping, Lerum och Östersund. Där kommer vi att diskutera fastighetssamverkan och etableringar i våra städer.
Anmäl dig så ses vi den 1 oktober!
________________________________________________________________________
Information från en av våra partners
Robert och jag vill tacka er alla för årets samarbete med att organisera den Internationella Matfestivalen i era respektive städer. Vi har fortfarande några städer att besöka i år; Uppsala (Lisa med kollegor), Gävle (Daniel med kollegor), Linköping (Jessica med kollegor) och Lund (Gunilla med kollegor). Totalt 25 städer tillsammans i år, vilket är 16:e året för oss. Större och bättre för varje år, så vi fortsätter 2025.
Merci á tous,
François-Xavier Mauraisin
Chief Operating Officer
Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkansorganisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.