Det har blivit dags att ansöka till Årets Stadskärna 2025! Intresserade städer och orter kan själva, genom sin samverkansorganisation eller kommunen, ansöka om att bli nominerade. Juryn har dessutom möjlighet att nominera lämpliga kandidater. Det första steget är att skicka in en intresseanmälan med information om vilken stad/ort det gäller samt kontaktuppgifter. Detta ska skickas senast den 31 dec 2024 till anmalan@svenskastadskarnor.se.
Är din stad eller ort intresserad av att ansöka? Få mer information om tidsplan, jurybesök, praktiska detaljer och vad som krävs HÄR!
Må bästa stad eller ort vinna!
QM – Quality Markcertifiering, är en kostnadsfri certifiering för alla våra medlemsorganisationer och ett bevis på att man har en fungerande och långsiktig samverkan mellan stadens privata och offentliga intressenter. Certifieringen är dels ett bevis på att samverkan finns och fungerar, dels ett minimikrav för att kunna få utmärkelsen Årets Stadskärna. En hållbar och väl fungerande samverkan är förutsättningen för att man ska kunna bedriva ett framgångsrikt utvecklingsarbete i stadskärnan. Processerna är ofta utdragna och genomgripande förändringar tar lång tid, vilket kräver ett engagerat och långsiktigt åtagande från alla berörda. Kontakta oss gärna för mer information om QM-certifiering.
Stad i Ljus är en ny temakonferens som anordnas av Svenska Stadskärnor, Sveriges centrum- och platsutvecklare och MK Illumination. Det blir en heldag med inspirerande föreläsningar, spännande samtal, en förtrollande ljusvandring genom Stockholm city och som avslut en god gemensam middag.
Få ett smakprov på programpunkterna och anmäl dig, så ses vi Stockholm den 11 december!
__________________________________________________________________________
Information från en av våra partners
MINSKANDE BARNAFÖDANDE:I våras släppte Juni Strategi sin senaste insiktsstudie som fick stor uppmärksamhet. Studien ger bland annat svar på bakomliggande orsaker till det minskade barnafödandet samt vilka konsekvenser det får för offentlig service så väl som efterfrågan på bostäder. Insiktstudien redogör även vad det får för konsekvenser hos olika kommuner. Många tror att det minskade barnafödandet nästan uteslutande sker i våra storstäder. Den negativa trenden är som störst i storstäderna - sedan 2010 har fruktsamheten minskat med 25 procent. Men samma negativa trend går även att urskilja i våra kommuner nära större stad och landsbygdskommuner. I dessa kommungrupper har fruktsamheten minskat med ca 20 procent sedan 2010. På seminariet tar du del av alla insikter och fakta kring det minskade barnafödandet och vilka konsekvenser det kan få för din organisation och kommun.
Anmäl dig till det kostnadsfria webinariet 27 september, kl 09.00 – 09.30
Är du intresserad och vill veta mer?
Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkansorganisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.