Vilket engagemang som finns ute bland våra städer och orter! Via sociala medier läser vi om festivaler, events, kreativa utsmyckningar i stadsrummet, nyöppnade caféer, restauranger och butiker! Du och dina kollegor gör ett fantastiskt jobb med begränsade medel! Ni inspirerar varandra och samverkar, både över kommungränser och yrkeskategorier. Allt för att erbjuda ett rikt och tryggt utbud av upplevelser för boende och besökare.
Det är ett tufft arbete som ger energi och tar på krafterna. Kom ihåg att ordet hållbarhet inkluderar även den personliga hållbarheten. För att klara det dagliga arbetet och tänka framåt behövs inspiration och mer kunskap. Kunskap om till exempel omvärldsfaktorer påverkar den lokala verksamheten. Kunskap om hur man ska hantera den snabba tekniska digitaliseringen och hur man TILLSAMMANS I SAMVERKAN kan göra det omöjliga mer möjligt trots tighta budgetar.
Hösten erbjuder allt detta och mer därtill. Kontakta oss gärna om du/ni önskar support, besök eller bara få feedback på tankar och idéer.
Under rubriken På gång hittar du ett utbud av utbildningar, webbinars, konferenser, nätverksträffar, studieresa till Malaga med mera. Vill du veta mer om våra olika processverktyg som BID, Purple Flag eller vill kvalitetsmärka er stad så är du välkommen att höra av dig. Du kan också läsa mer på vår hemsida.
Erik Hjertqvist, stadsarkitekt, Oskarshamns kommun, Titti Falk platsutvecklare Attraktiva Oskarshamn och Magnus Franzén, VD Attraktiva Oskarshamn.
– Nu har vi en stadig grund för att kunna ta de högre stegen och göra de mer unika valen och åtgärderna, säger Titti Falk, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn och fortsätter:
Arbetet med kvaltitetsmärkning QM har bidragit till en genomgång av befintliga processer och aktiviteter, tydliggjort framsteg och roller, samt möjliggjort prioriteringar. Det har ritat kartan för var vi är idag, hur vi kom hit och hjälpt oss att bli spetsigare i vad vi ska göra framåt i tiden. Denna genomlysning har fördjupat och förbättrat samverkan. Kvalitetsstämpeln ger oss en plattform att fortsätta vårt arbete. Läs mer här. På vår hemsida. kan du läsa mer om vad QM – Quality Mark är. Se artikel i Barometern här.
Vi har en händelserik höst framför oss som bjuder på en mängd olika möjligheter för inspiration, möten, konferenser, kompetensutveckling, webbinars, studieresor med mera. Notera även spännande nyheter från våra Preferred Partners som avslutar detta nyhetsbrev!
14 sept 59 minuter webbinar med fokus på AI och ChatGPT – hur gagnar det oss?
28 sept BID Forum – mer info kommer
3 okt Citygroup – nätverksträffar runt om i landet. Region Norr träffas 2-3 okt
4 okt Riksdagseminarium – Framtidens stadskärna är viktig!
10-12 okt UCM Coachande ledarskap steg 2
12 okt Purple Flag Forum – mer info kommer
15-17 okt UCM Personligt ledarskap steg 1
19 okt Sweden Urban Arena – Fast Future
26-28 okt Studieresa till Malaga
8-10 nov UCM Basic: Stads-, plats- och centrumutveckling
16 nov BID Forum – mer info kommer
Reservation för ändringar.
StyrUp – Nolas svar på att minska cykelkaoset.
På Bergsgatan i Stockholm testar Nola och Stockholms stad det nya cykelstället StyrUpp som är tänkt att vara ett svar på stadens cykelkaos.
– Cykelparkering behöver systematiseras för att fungera effektivt och helst inte ta parkeringsplatser från bilister. Här är tanken att man utnyttjar den stoppförbudzon på tio meter som finns vid alla övergångsställen. Det skulle innebära att cyklister vet att man alltid kan bli av med sin cykel i gatukorsningar. Med dess konstruktion är det även enkelt att sopa och städa runt och under cykelstället, säger arkitekten och formgivaren Ralf Lindberg.
För mer information läs här.
Kontakt: Henrik Edlund, vd 0706-793284 henrik.edlund@nola.se
Kronoteket, Karlstad Arkitekt: Astrid Prinzler på Tengbom,
Med utgångspunkt i JämtJämlikt, en process och metod för ett kontinuerligt jämlikhetsarbete i projekt inom stadsutveckling och byggd miljö, arbetar Tengbom tillsammans med sina kunder fram strategier och lösningar, baserade på medvetna och väl underbyggda val, som ger både mänskliga och ekonomiska värden. Möjlighet finns även att certifiera projekt vilket kan öppna vägen till finansiering via sociala lån.
Just nu är de extra glada för att Ängelholmshem med sin Områdesutvecklingsplan för Papegojan, som första bostadsbolag i Sverige, certifierats enligt JämtJämlikt! Projektet har tagit utgångspunkt i ett samarbete med hyresgäster och externa aktörer inom kommun och föreningsliv med stort fokus på sociala aspekter, interaktion och engagemang. Planen omfattar förutom upprustning av den in- och utvändiga miljön även gemensamma aktiviteter förlagda på och omkring området. Läs mer här.
Har du ett projekt där du/ni vill sätta extra fokus på de mänskliga och sociala aspekterna av den byggda miljön, eller är du bara intresserad av att höra mer?
Kontakt: Ulrika Sgnal, planeringsarktitekt, 0708 27 46 45 ulrika.signal@tengbom.se
Vår Preferred Partner JuniStrategi erbjuder ett kostnadsfritt frukostwebbinarium tisdag 12 september kl 08.30-8.55 som handlar om framgångsfaktorer på dagens bostadsmarknad. Mot bakgrund av färsk omvärldsanalys och insiktsstudie fokuserar seminariet på hur aktörer kan agera framgångsrikt i den osäkra tid vi befinner oss i.
Innehåll
• Senaste omvärldshändelser som påverkar marknaden
• Hur kan/bör vi agera i projekt som redan säljstartat?
• Vilka projekt kan lyckas i nuläget; vad bör prioriteras och hur bör projektutvecklingen anpassas?
• Hur ser efterfrågan ut när konjunkturen vänder?
Välkommen med din anmälan via denna länk
Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkans-organisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.