De flesta av oss är nu tillbaka efter sin semester och en del njuter fortfarande av den försenade sommarvärmen. Det har varit roligt att följa olika inlägg på sociala medier från sevärda och nyupptäckta platser runt om i landet. Årets annorlunda semester har säkert bidragit till både kontemplation, återhämtning och funderingar kring corona-pandemins fortsatta effekter i höst och framöver. Vi på Svenska Stadskärnor är inne i en utvecklingsfas för att hitta nya former för att vara fortsatt tillgängliga och närvarande för dig som medlem. Vi ”sitter i skolbänken” för att bli mer effektiva med hjälp av de digitala kontorets möjligheter. Det är nytt, utmanande och spännande! Vi har en hel del på gång och en massa idéer, så håll utkik och följ oss på sociala medier. Tveka inte att kontakta oss om du har någon idé eller fundering på hur vi kan mota alternativt minska covid-19:s effekter i våra städer och orter.
– Sommaren visar att det inte råder någon tvekan om att besöksnäringen fortfarande är mitt i krisen. Det gäller över hela landet, men storstäderna är allra värst drabbade. I Stockholm, Göteborg och Malmö tappade hotellen nästan 75 procent av sina logiintäkter (plus det man tappar i restaurangverksamheten) mellan 1-28 juli jämfört med motsvarande period förra året. Restaurangmarknaden tappade i genomsnitt cirka 30 procent mellan 1-27 juli. I Stockholm tappade man cirka 50 procent av försäljningen, berättar Jonas Siljhammar, vd för Visita.
Vi får ta del av aktuell information från besöksnäringen och tillsammans diskuterar vi vad vi kan göra för att stötta och återstarta de verksamheter inom besöksnäringen, som är så betydelsefulla för att skapa levande och attraktiva mötesplatser i våra städer och orter runt om i landet. På plats finns även Stefan Lundin, Visitas branschjuridisk chef, Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor och Marlene Hassel, ordf för Sveriges Centrumutvecklare.
Anmälan senast 25 augusti kl 16.00 till erika.braun@svenskastadskarnor.se
Se inbjudan här
Digitala möten är bra, men har svårt att slå värdet av att mötas på riktigt. Det märks inte minst när det gäller anmälningarna till höstens Citygroupsträffar runt om i landet. Efter en hel del diskussioner tog vi innan semestern beslut om att genomföra dem i fysisk form. Temat är: Efter Corona – Hur gasar vi oss ur krisen? Utmaningar, återuppbyggnad och goda exempel. Vi följer direktiven enligt Folkhälsomyndigheten.
Se inbjudan här
Anmäl dig här
Läs om projektet Service BID – levande orter med smarta servicelösningar, ett samarbete mellan Tillväxtverket och Region Dalarna med Falun, Mora och Ludvika kommun. – Svenska Stadskärnor har fått förtroendet för att handleda och coacha processen. För att göra det har vi anpassat vår BID-modell med särskilt fokus på kommersiell service på mindre orter, säger Inger Alfredsson, nationell samordnare på Svenska Stadskärnor som tillsammans med Marlene Hassel, BID-manager jobbar med projektet. Våra medlemmar representerar alltifrån de största till de minsta städerna. Det fina med vår BID-modell är att den fungerar oberoende av storlek, säger Inger vidare.
Läs här
Läs även om Ludvikas, Ängelholms, Ronnebys och Borlänges BID-erfarenheter:
• Färre lediga lokaler i Ludvika genom ökad BID-samverkan Läs här
• Ängelholm: ”Sätt tydliga mål inför BID-processen!” Läs här
• 100 avsiktsförklaringar – starten för Ronnebys BID-process Läs här
• Borlänge: Upplägget och strukturen – styrkan i BID-processen Läs här
Joe Pine håller en föreläsning om The Experience Economy competing för customer, time, attention and money, där han tar upp innehållet i deras nya bok och strategier för coronatider . Föreläsningen, på 48 minuter, innehåller många bra tips. Joe har bl a gästat Dalarna i samband med deras Interreg-projekt om Mass Customization. Se föreläsningen här
Här är ett exempel på kreativ mötesplats med fokus på barns lekmiljöer. I Oskarsparken mitt i Örebros centrum har man lämnat plats för bygglek och stadsodling, vilket var mycket uppskattat. Läs mer här
Välkommen att delta till någon av våra branschanpassade kurser som ger kunskap, inspiration, utökat nätverk med erfarenhetsutbyte.
14-16 september Det Coachande Ledarskapet i Malmö. Läs mer här
11-13 november UCM Basic Stads-, plats- och centrumutveckling Läs mer här
16-17 november UCM BID-Manager, mer information kommer
26 aug Om läget inom besöksnäringen, webbinar
8 sept CityGroupträffar
23 sept Om läget inom fastighetsbranschen, webbinar
4 nov Sweden Urban Arena, webbinar på tre orter
Reservation för ev ändringar.
Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Våra främsta partners är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna Sverige. Vi samlar ca 200 organisationer och kommuner och är representerade av medlemmar i 105 svenska orter och städer.