2022-08-17 12:37Medlemsinfo

Välkommen tillbaka!

Ett säkert "sommarlovet-är-slut-nästa-vecka-börjar-skolan-tecken" – alla fall i Malmö – är Malmöfestivalen, som efter två års pandemipaus är tillbaka med full kraft! Visst är det hett men vad gör väl det. Stan är full av malmöbor, besökare och turister från när och fjärran. Det är liv och rörelse med ett rikt utbud för alla. 1985 var det premiär för festivalen vars syfte då var att lyfta föreningslivet i stan. Det sägs att det är Skandiviens största stadsfestival med över 1,4 miljoner besökare årligen. Sedan dess har vi sett allt fler festivaler, stadsfester och publika arrangemang runt om i vårt land. Det skapar puls, attraktivitet och ger klirr i stadskassan! 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Kristian Pohl/Regeringskansliet

Alla vill vi ju ha en levande, attraktiv och hållbar stad. Via sociala medier ser vi mängder av aktiviteter – inte bara sommartid utan året om. Det är inspirerande och ger energi över stadsgränsen. För INGEN PULS UTAN DIN gäller verkligen året om, vilket arbetsgruppen för den nationella kampanjen ska framföra till näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson nästa vecka den 22 augusti. Målet är en nationell samverkan med förankring på departementsnivå. Ett dokument med förslag på olika  insatser kommer att överlämnas. Innehållet delar vi efter mötet via våra olika kanaler.

Första talaren bokad till Årskonferensen i Helsingborg 31 maj-1 juni 2023

Carlos Moreno

Carlos Moreno, forskare och professor från Sorbonne besöker Årskonferensen.

15-minutersstaden har säkert de flesta som jobbar med stadsutveckling hört talas om. Men att det är Carlos Moreno, forskare och professor vid Sorbonne i Paris, personen som myntat begreppet och utvecklat ett koncept kring, kanske inte är lika känt. För sitt arbete fick Carlos Moreno Obelpriset förra året. The 15-minute City-konceptet bygger på att stadens medborgare ska kunna komma åt sina dagliga förnödenheter till fots eller på cykel inom 15 minuter. Känns extra aktuellt i dessa tider!

Vi är väldigt stolta och glada att han har möjligt att delta på Årskonferensen  i Helsingborg nästa år och hoppas att det ska intressera alla kommunala tjänstemän och politiker, som vill fördjupa sig i 15-minutersstaden!

Notera 31 maj-1 juni 2023 i din kalender, mer information kommer framöver! Höstens webbinars 

Först ut handlar om vinterbelysning den 1 september kl 10.00-10.59.

Ljus skapar stämning och trygghet. Det lockar boende och besökare. Fördelarna är många men kan vara nog så krångliga att förverkliga. Vem ska stå för notan? Vem ska montera upp och ner? Var ska det förvaras under resten av året? Är det miljöriktigt och hållbart? Hur påverkar vinterbelysningen stadens djurliv? Hur ska man helt enkelt tänka och göra för att få ut det mesta och bästa av sin vinterbelysning? Vi har bjudit fyra gäster: Per Eriksson, Stockholm, Åsa Gullstrand, Malmö, Pamela Sjöststrand och Elisabet Lindberg, Helsingborg och Ann-Sofie Pallas, Simrishamn, från städer med olika förutsättningar som hittat och utvecklat sin vinterbelysning genom åren.

Välkomna att ta del av deras erfarenheter och tips på hur man skapar ljus i mörkret! Anmälan gör du här.

Boka kommande webbinars 

BID Forum: 20 september och 15 november

Purple Flag Forum: 20 oktober

Fokus 59 minuter: 17 november

Citygroupsträff 4 oktober – notera!

Hur hittar man medel för att förverkliga idéer? Vilka vägar finns att gå och vad ska man tänka på? Inbjudna föreläsare ger oss tips ur ett nationellt, regionalt och lokalt perspektiv och vi får ta del av goda exempel och råd för att lyckas och att undvika fallgropar.

Värdstäderna är Falun, Hagfors, Västerås, Halmstad, Växjö och Vännäs. I Vännäs gäller lunch till lunch 3-4 oktober. I övriga städer gäller 4 oktober klockan 10.00-17.00. Respektive stad kommer även att arrangera nätverkskväll med middag med ev övernattning till självkostnadsspris. Detaljerat program och anmälningslänk kommer inom kort. Lästips: dokumentation från vårens träff som du hittar här. 

Höstens utbildningar!

Det gäller att hänga med i den snabba utvecklingen. Kompetensutveckling är ett utmärkt sätt. Kolla in höstens utbud som är både på individnivå som organisationsnivå. 

19 -21 okt UCM – Coachande ledarskap

9-11 nov UCM Basic – stads-, plats- och centrumutveckling

12-14  okt UCM – Personligt ledarskap • steg 1 

Bytt jobb, fått ny tjänst eller flyttat? Meddela oss!

Hjälp oss att uppdatera vårt medlemsregister så att du som medlem kan ta del av våra utskick, inbjudningar till konferenser, kurser etc. Välkommen att skicka ett mail till info@svenskastadskarnor.se


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med Sveriges kommuner och regioner, SKR samt över 200 enskilda kommuner och företag, samverkansorganisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges Centrumutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.