2023-02-03 09:00Medlemsinfo

Stadsutveckling en kärnfråga för oss alla

Anmälningarna till Årskonferensen med temat "Staden och framtiden" har redan börjat droppa in, vilket är glädjande. Det visar vilket sug det är att få träffas fysiskt och få massor av inspiration och tips från såväl experter, specialister som medlemmar – allt för att bättre kunna utveckla våra städer, orter, platser, centrum, torg och stråk.

Här presenterar vi några av talarna, fler är på gång. Här får du en överblick av konferensprogrammet med hålltider som kan vara bra att känna till när du ska boka resor. Tänk även på att boka hotell i tid, det ger bättre priser. Vi har samlat hotellen som vi har ingått ett särskilt samarbete med här.

Välkommen med din anmälan här. Missa inte Early Bird pris som gäller t o m 14 april

En hyllning till Jane Jacobs

“Städer har förmågan att erbjuda någonting åt alla, bara för att och bara när, de skapas av alla.” Jane Jacobs ger oss, i sin bok “Den amerikanska stadens liv och förfall”, ett argument för att förstå det speciella med stadslivet, redskap för att förklara hur stadslivet blir till samt förklaringar till hur bristen på det har uppstått. Hon hjälper oss att formulera kraven på en fungerande stad. Fast det har gått mer än 60 år sedan det, är hennes råd lika aktuella idag. Jane Jacobs (1916-2006) var en urbanist och aktivist vars skrifter förespråkade ett nytt, samhällsbaserat förhållningssätt till stadsbyggande. Hon hade ingen formell utbildning som planerare, och ändå introducerade hennes avhandling från 1961, The Death and Life of Great American Cities, banbrytande idéer om hur städer fungerar, utvecklas och misslyckas, som nu verkar vara sunt förnuft för generationer av arkitekter, planerare. Jane Jacobs är en av Oana Mihaescus stora förebilder när det gäller stadsutveckling.

EFTERLYSNING – Presentera lyckade projekt på Årskonferensen i Helsingborg

Vi önskar tips på GODA EXEMPEL på stads-, plats- och centrumutveckling med syfte att inspirera andra städer och orter i samband med Årskonferensen! Det kan var något innovativt, nytt och/eller annorlunda – kanske ett lyckat projekt, event eller andra insatser/åtgärder i samverkan som gett resultat. Skicka förslag till Björn Bergman.

Sveriges Näst Snyggaste Band – SNSB – är bokade till banketten!
Sveriges näst snyggaste band – SNSB underhåller på banketten

Från vänster Wictor Persson, Pontus Assarsson och Emil Johansson ingår i SNSB. 

SNSB är ett av landets mest bokade cover- och showband som framför låtar med knivskarp finess. Bandet består av Emil Johansson, Pontus Assarsson och Wictor Persson som även har turnerat som kompband till många kända artister. På banketten, då vi bl a korar Årets Stadskärna och Årets Centrumutvecklare, ser vi dem live på scen! 

Ny kraft till Ledningsgruppen

Vi välkomnar Lotta Engvall till Ledningsgruppen. Lotta är väl förtrogen med handel- och centrum-utveckling. Hon har drivit butik i 13 år, men de senaste 10 åren har hon arbetat som anställd och på konsultbasis både operativt och strategiskt i olika kommuner. I sina olika uppdrag för Vellinge, Höganäs, Simrishamn och Kävlinge har hon bl a genomfört Purple Flag- och BID-processer. 2021 blev hon nominerad till Årets Centrumutvecklare. Idag är hon centrumutvecklare i Simrishamns kommun, som var en av de nominerade städerna till utmärkelsen Årets Stadskärna 2022. Lotta är också styrelseledamot i Sveriges Centrum- och Platsutvecklare.

INFORMATION FRÅN VÅRA PREFERRED PARTNERS
 Nationell Partner 

Malmös enhörning vann internationell utmärkelse

Det var med stor stolthet och glädje som vi på MK Illumination i dag deltog under German Design Award 2023 för att ta emot utmärkelsen Special Mention i kategorin Excellent Architecture. Extra stolta blir vi över att som första företag i branschen väcka den tyska designelitens uppmärksamhet.

– Vi är oerhört stolta över att Malmö Unicorn inte bara vunnit silver i Svenska Designpriset men nu även internationell utmärkelse. För oss var det viktigt att designa ett verk som bjöd in till gemenskap och en naturlig mötesplats, om så för en liten stund. Det stora podiet bidrog till att förbipasserande stannade upp och kunde bli ett med enhörningen för att sedan sprida budskapet vidare till vänner, familj och på sociala medier, säger Camilla Eriksson, Senior Concept Designer & Creative Director på MK Illumination.

Med sitt världsomfattande spektrum och internationella dragningskraft är German Design Award en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom design. Utmärkelsen Special Mention hedrar konsekventa designkoncept och implementeringar som baserat på innovativ design och kvalitet utses av en expertjury. Och så känner vi oss verkligen – hedrade.

Vill du vet mer om MK Illumination och hur du kan dekorera din destination kan du inspireras av vår nya sommarkatalog eller kontakta oss här.

    Preferred Partner
Nu behöver vi verkligen ”förtjäna” kunden och det görs genom genuina möten

Custitude har precis släppt den tredje upplagan av Kundmötesbarometern som syftar till att på ett djupare plan förstå vad som driver lojalitet och försäljning i den fysiska butiken. Kundmötesbarometern är utvecklad i samverkan med forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Undersökningen fokuserade på frågor kring vad som händer i kundmötet när det gäller välkomnande, proaktivitet, relationsbyggande, värme och kompetens samt hur det påverkar köp och lojalitet. Kundmötesbarometern visar att säljarens förmåga att skapa en bra relation till kunden blir avgörande för köp här och nu, men också för viljan att återvända till samma butik. Men kundmötet har tyvärr blivit sämre och det är något som oroar oss. Nu behöver vi verkligen ”förtjäna” kunden och det görs genom genuina möten. Flera branscher sticker ut här, bland annat kläder/skor där endast varannan kund pratar med en säljare under sitt besök i butik. Läs mer här

Länken till kundmötesrapporten hittar du här

Kontaktperson: Lotta Eriksson, lotta.eriksson@custitude.se

 


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkans-organisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.