Årets sex första månader kan nu läggas till handlingarna. Sannerligen en tid att minnas. Men vi kämpar vidare och ger oss inte! Tillsammans fixar vi det mesta, kanske inte på en gång, men successivt lär vi oss navigera i det digitala och de begränsade fysiska mötesplatserna. Kansliet tar nu sommarledigt under juli månad för återhämtning, uppladdning och utforskning av den svenska sommarens sevärdheter, men finns tillgängliga om det behövs. Tack alla för ett gott samarbete och extraordinära insatser.
Vi önskar er en skön sommar!
PS. Om du behöver komma i kontakt med oss under juli hittar du våra kontaktuppgifter här.
Besöksnäringen sysselsätter ca 200 000 personer och är den snabbaste växande näringen i Sverige med ett exportvärde som mer än tredubblats sedan år 2000. En trend, som tyvärr rubbats av coronapandemin. Besöksnäringen har drabbats särskilt hårt och idag kämpar Visita för att stödja sina medlemmar i en svår situation. Jonas Siljhammar, vd för Visita och deras branschjuridiska chef Stefan Lundin berättar om konsekvenserna av Covid-19 och de restriktioner som införts. De ger oss även en bild av hur sommarsäsongen har gått.
Tillsammans diskuterar vi vad vi kan göra för att stötta och återstarta de verksamheter inom besöksnäringen, som är så betydelsefulla för att skapa levande och attraktiva mötesplatser i våra städer och orter runt om i landet. På plats finns även Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor och Marlene Hassel, ordf för Sveriges Centrumutvecklare. Huvuddelen av seminariet är tänkt för diskussion och frågor. Välkommen att dela dina funderingar och tankar med oss och dina kollegor. Webbinariet är kostnadsfritt och endast för medlemmar.
Anmälan senast 25 augusti kl 16.00 till erika.braun@svenskastadskarnor.se Länk skickas därefter.
Temat för träffen är: Efter corona – hur gasar vi oss ur krisen? Vi diskuterar utmaningar, återuppbyggnad och delar med oss av goda exempel!
Nytt beslut är taget om att genomföra endast fysiska möten detta datum och senare i höst köra ett webbinar med samma tema. Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv om max 50 deltagare som självfallet är friska. Se hela inbjudan där du även hittar pris och anmälningslänk här.
Purple Flag handlar om att i en organiserad form förbättra kvällsekonomin genom att jobba med, utbudet, välkomnandet, tillgänglighet och trygghet. Sedan vi lanserade Purple Flag Sweden 2015 har 28 städer valt att jobba med verktyget. Under våren blev Halmstad och Höganäs certifierade för sitt arbete. Under hösten står 12 städer på tur att omcertifieras. Covid-19 har påverkat möjligheterna till fler och bättre kvällsupplevelser, men samtidigt får vi glädjande signaler på att fler väljer att ansluta sig till samverkansorganisationer. För tillsammans blir det lite lättare att möta motgångarna.
Intresserad av att veta mer om Purple Flag? Kontakta Tomas Kruth på tomas.kruth@svenskastadskarnor eller eller Erika Braun på erika.braun@svenskastadskarnor.se
Från vänster: H-G Persson politiker, Urika Nordqvist, köpman, Veronica Lindgren, Lars Lindblom, Samarkand och Ulrika Andersson, Visit Dalarna.
Läs mer här. Håll utkik på vår Facebooksida under julimånad där du kommer att få läsa om Ronnebys, Ängelholms och Borlänges BID-arbete.
Enkäten pekar på att samverkansorganisationerna i våra städer och orter har ett viktigt uppdrag och deras betydelse har ökat dramatiskt i denna krissituation. När det gäller samverkan ser flera organisationer ett ökat inflöde av medlemmar/intressenter och man upplever ett starkt stöd från olika håll. Kanske främst från kommunen. Samverkansorganisationerna visar sin främsta styrka genom sin förmåga att kommunicera, genom sina viktiga nätverk och genom att vara ett viktigt stöd för verksamheterna i city. Läs sammanfattningen här
Ett examensarbete skrivet av två studenter vid KTH i Stockholm som tar upp det högaktuella ämnet om utbudet när handeln digitaliseras. En matnyttig sammanställning med teorier, analyser, slutsatser och intervjuer med några Sveriges främsta stads-utvecklare. Läs hela uppsatsen här.
Kunskap är en färskvara – välkommen till någon av våra branschanpassade kurser som ger kunskap, inspiration, utökat nätverk med erfarenhetsutbyte.
14-16 september Det Coachande Ledarskapet i Malmö. Läs mer här
11-13 november UCM Basic Stads-, plats- och centrumutveckling Läs mer här
16-17 november UCM BID-Manager, mer information kommer
26 aug Om läget inom besöksnäringen, webbinar
8 sept Citygroupsträffar
23 sept Om läget inom fastighetsbranschen, webbinar
4 nov Sweden Urban Arena
Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Våra främsta partners är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna Sverige. Vi samlar ca 200 organisationer och kommuner och är representerade av medlemmar i 105 svenska orter och städer.