2022-11-17 14:41Medlemsinfo

OBS! 23 november är sista anmälningsdagen till Forskningskonferensen Staden – det nya nära!

Den 7 december 09.00-16.30 i Stockholm är det dags för en fysisk forskningskonferens och studiebesök med temat Staden – det nya nära. Det är ett utmärkt tillfälle att uppdatera sig kring de senaste rönen och få inspiration inför det fortsatta utvecklingsarbetet!

Bjud med kollegor, styrelse, ledningsgrupp, tjänstemän och politiker i din stad! Varmt välkommen!

Priser och anmälan via länken här

Plats för eftermiddagens forskningskonferens är i WSP.s lokaler på  Arenavägen 7,  Johanneshov, nära Globen.

Medarrangör: Sveriges Centrum- och platsutvecklare

Studiebesök 1 : IKEA:s första cityvaruhus 

Vi inleder forskningsdagen med studiebesök med start hos AMF där Cecilia Åkesson,  centrumchef City Retail berättar om hur Citygallerian har utvecklats från handelsplats till mötesplats där de bl a lyckades frigöra en yta på 8 000 kvm för IKEAS första cityetablering i Sverige. 

Samling kl 09.00 på AMF:s kontor, Regeringsgatan 59, plan 8.

NYTT! Studiebesök 2 : Sergelstan – ett banbrytande projekt med hållbarhetsinitiativ och en mix av upplevelser.

En historisk förändring är på gång i Sergelstan. Man återbrukar, återvinner, återfinner och återställer kvarteren kring Sergels torg runt Brunkebergstorg, vid Hötorget, Sergelgatan och längs Hamngatan. När det blir färdigt blir den ett nav i Stockholms innerstad med ett rikt och myllrande folkliv, varje gatustråk får sin egen unika karaktär med en mix av butiker, restauranger, takbarer, kultur och andra upplevelser. Det blir en attraktiv destination för alla som jobbar i City, stockholmare och för besökare från Sverige och hela världen.

Vasakronan driver detta projekt och guider är Jesper Örtengren, Affärsutvecklare och Britt Lindqvist, Chef Affärsutveckling på Vasakronan.

Samling kl 09.00 plats meddelas inom kort.

Barnvänliga stadskärnor – Alexander Stråhle

85 procent av Sveriges invånare bor idag i tätorter och 23 procent av dessa är barn mellan 0 och 19 år. Det är över 2 miljoner barn som bor i stadsmiljö i Sverige. De har enligt barnkonventionen och svensk lag rätt till en god livsmiljö. Alexander Ståhle berättar om studien som gjorts på uppdrag av HSB för att se hur barn bor i svenska städer och vad som upplevs som barnvänligt. Studien bekräftar uppseendeväckande slutsatser och pekar på flera viktiga utmaningar för framtidens stadsplanering och fastighets- och bostadsutveckling.

Från ett "downtown" till en mångfald av kärnor  – Mia Wahlström

Hur påverkas stadens attraktionskraft och resiliens av tillgång till olika kvaliteter i stadskärnan respektive i det egna bostadskvarteret? Stadens lapptäcke av stadsdelar och kvarter kommer att spela en större roll i framtidens mer osäkra samhälle. Staden som arena för konsumtion, boende och arbete förändras i en snabb takt för att anpassas till nya behov, klimatkriser, pandemier och ny teknologi. Aktuell forskning från Rotterdam visar hur stadens olika kvarter får en ny-gammal roll som urbana 'byar' med stark bykänsla och social sammanhållning. Vi får bland annat veta hur tillgänglighet till olika kvaliteter i stadsdelarna hänger ihop med hela stadens attraktionskraft och resiliens.

Handelns betydelse i utsatta områden – Ola Thufvesson

I Sveriges 61 utsatta områden tror många aktörer, precis som i stadskärnorna, att en fungerande detaljhandel är avgörande för att bibehålla trygghet och attraktivitet. Men det är inte lätt att hålla i gång ”vanlig” handel i dessa områden. Många utsatta områden ger också en inblick i hur innerstäder och stadskärnor kan utvecklas/avvecklas om den sista detaljhandeln fritt får flyta iväg till externlägen och internet.  

Det är inte över förrän det är över – Fredrik Bergström

Vilka är möjligheterna i kristider? Det kommer Fredrik Bergström, ekonomi dr, WSP att ge exempel på med bl a kopplingar och reflektioner till tidigare kriser.

Platsens attraktivitet – på gott och ont – Oana Mihaescu

De senaste decennierna har cityhandeln konfronterats med flera successiva chocker: urban sprawl, en snabb utveckling av e-handel, en pandemi, och nu en lågkonjunktur, som kommer att fortsätta ett tag framöver. Man har, under denna period, försökt hitta en del lösningar för att öka attraktiviteten och konkurrenskraften i dessa centrala områden. Men ökad attraktivitet verkar inte gynna alla. Det finns aktörer som lider och som kommer att vara i behov av stöd för att överleva.

Staden – nära till vad och för vem?  Martin Öberg

I den pågående studie som Martin Öberg, universitetslektor, Phd vid Göteborgs universitet, leder är avsikten att lyfta fram exempel på verksamheter som kan utgöra starka dragare till en plats. Denna identifiering och diskussion avses utmynna i en fortsatt beskrivning av lägesval med hänsyn tagen till verksamheters trafikgenerering. 

Inspireras av Stockholms julbelysning 6 dec

Redan dagen Forskningskonferensen är du välkommen att följa med  på en rundvandring genom Stockholms mest upplysta gator med på MK Illuminations designstudio som guide. Här kommer vi att besöka julbelysningens värld och ta del av hur design och historia format julen i vår huvudstad. Några av Stockholms motiv har till och med blivit återkommande klassiker som förvandlats till en ny tradition att besöka varje jul. Men hur tar egentligen ett sådant projekt start? Hur stor betydelse har design och historia för platsvarumärket? Och vilken betydelse har julen för levande städer? Allt detta och mycket mer kan du ta del av under MK Illuminations rundvandring den 6:e december.

DATUM: 6 dec kl 18.00 – 20.00 Samling 17.30 på Nybroplan, vid Stockholms älgar

ANMÄLAN: Detta inslag är kostnadsfritt. Din anmälan behöver vi senast 23 nov här.


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkans-organisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.