2022-02-04 06:15Pressmeddelanden

Sundsvallsregionen gratulerar Göteborg till etableringen av Northvolt och Volvo Cars batterifabrik

Arbetet med att etablera Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik har pågått intensivt sen i somras. Nu står det klart att batterifabriken kommer byggas i Göteborg.

Sundsvallsregionen, vars erbjudande med lokalisering i Torsboda Industripark var med ända fram till mållinjen, lyfter på hatten och säger grattis till denna stora etablering.

– Det är klart att vi helst sett etableringen i vår egen region, men beaktat historien och traditionerna är beslutet att batterifabriken etableras i närheten av Volvo Cars befintliga bilproduktion kanske inte helt oväntad, säger Stefan Dalin, (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå. Vi var ett konkurrenskraftigt alternativ ända fram till slutstriden.

Arbetet med att locka en riktigt stor etablering till Torsboda Industripark som genererar tusentals arbetstillfällen till regionen fortsätter oförtrutet.

– Fordonsindustrin ställer om och producerar elbilar, här krävs enorma investeringar i batterifabriker med underleverantörer säger Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

– Det kan inte nog poängteras att den resa vi gjort varit fantastiskt lärorik, säger Stefan Dalin, (S). Vi har marken, vi har elen och en region som står redo att utveckla samhället med den kompetensförsörjning, de bostäder och omkringliggande infrastruktur som behövs för att möta en riktigt stor etablering.

– Dialogen med Northvolt fortsätter då de har stora underleverantörer med behov av goda förutsättningar, säger Bodil Hansson, (S). Dessutom förväntas ca 40 gigafabriker byggas i Europa innan 2030 med den gemensamma nämnaren i behovet av stora mängder el, säger hon. Vi har energin som behövs, och den är dessutom grön, avslutar hon.

 

Kontaktpersoner

Stefan Dalin, (S), ordförande för Sundsvallsregionen
och kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun
Telefon: 073-270 95 39

Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun
Telefon: 073-095 62 57Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 98 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.