2022-01-18 10:00Pressmeddelanden

Batterifabriken etablerar sig inte på Torsboda industripark

Northvolt och Volvo Cars batterifabrik med 2 500 jobb i potten läggs inte i Sundsvallsregionen, vilket naturligtvis är en besvikelse. Men kraftsamlingen fortsätter, att av 49 kommuner vara med i den absoluta slutstriden kring etableringen visar verkligen på platsens möjligheter och kvaliteter samt vår goda förmåga att möta de krav som hör till en sådan etablering.

– Vi faller på målsnöret, men det sätter fingret på det vi lyckats skapa tillsammans i Sundsvallsregionen: ett av Sveriges starkaste erbjudanden för energiintensiv industri. Vi får inte Northvolt och Volvo Cars gigafabrik, men jag är övertygad om att vi inom en snar framtid har en stor energiintensiv etablering i vår arbetsmarknadsregion, säger Stefan Dalin, (S), ordförande för Sundsvallsregionen och kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun.

– Jag är väldigt stolt över det engagemang som så många visat, både i våra egna organisationer, i näringslivet och i offentlig sektor, det visar på att vi kan och att vi vill, säger Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun. Det visar också på att vi är inne i en spännande samhällsförändring där vi alla behövas. Aldrig har vi varit så nära att kamma hem högsta vinsten som nu, nu laddar vi om och tar nya tag.

Sundsvallsregionens erbjudande stod sig länge i konkurrensen. Arbetet har varit intensivt efter att Northvolt och Volvo Cars i somras via affärstidningen Dagens Industri berättade att de skulle bygga nästa batterifabrik.

– Projektteamet har varit litet och arbetat oerhört mycket och intensivt, berättar Jonas Walker, kommundirektör i Sundsvall. Man skippade semestern och har jobbat kvällar och helger. Dessutom har medarbetare i våra egna organisationer, vårt näringsliv, akademin och statliga verk varit med och bidragit med snabba leveranser. Engagemanget är helt otroligt.

– Det är imponerande att se den samverkan vi under denna intensiva projekttid har lyckats skapa, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå. Både inom Sundsvallsregionen och i vår lilla projektgrupp. När det står något stort på spel så klarar både kommunerna och omkringliggande samhälle av att leverera. Det ska vi använda oss av när vi tar hem nästa stora etablering, säger Andreaz.

Att vara med i slutstriden i denna stora tävling är ändå mycket bra jobbat, och ett kvitto på att vi är attraktiva för etableringar. Timrå och Sundsvall har bestämt sig och kommer att fortsätta samarbetet kring Torsboda och jakten på en ny stor etablering i vår region. Vi tittar nu på hur vi kan formalisera samarbetet ytterligare.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det är inte frågan om vi ska få en energiintensiv etablering, utan när vi får den, säger Stefan Dalin.

– Vi har fått upp vittringen, tillsammans har vi skapat något utöver det vanliga och fått kvitto på att vi är attraktivt för den nyindustrialisering som pågår, nu går vi vidare med andra aktörer, avslutar Bodil Hansson.

 

Kontaktpersoner

Stefan Dalin, (S), ordförande för Sundsvallsregionen
och kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun
Telefon: 073-270 95 39

Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun
Telefon: 073-095 62 57

Jonas Walker, kommundirektör, Sundsvalls kommun
Telefon: 070-215 69 51

Andreaz Strömgren, kommunchef, Timrå kommun
Telefon: 073-043 49 99


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 98 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.