2024-03-04 14:50Pressmeddelande

Sundsvall Energi redovisar en förlust på 67 miljoner för 2023

Fasad KorstaverketFasad Korstaverket

Sundsvall Energis verksamhet har under 2023 levererat på planerad nivå med undantag för två större driftstopp vid Korstaverket. Årets resultat belastas väsentligt av ett skattebeslut som avser bolagets verksamhet före 2015.

Bolaget har under året haft två omfattande driftstörningar vid avfallskraftvärmeverket. Dessa inföll i perioder med kalla utomhustemperaturer som medförde dels dyrare bränslekostnader men även höga underhållskostnader för att reparera anläggningen. Trots dessa två driftstörningar så har bolaget haft en god tillgänglighet över året på produktionsanläggningen.

I samband med en begäran från bolaget om återbetalning av deponiskatter så beviljades detta endast i begränsad omfattning av Skatteverket. Bolaget har överklagat beslutet men låter den ekonomiska effekten belasta resultatet för 2023 baserat på försiktighetsprincipen. Bolaget väljer att täcka underskottet genom att balansera det mot överskott från tidigare verksamhetsår.  

Det rådande världsläget med höga priser på viktiga komponenter och materialkostnader kopplat till den oroliga geopolitiska situationen har även det påverkat resultatet. Världsläget har dessutom haft en stor inverkan på biobränslepriserna som har skenat det senaste året och kraftigt påverkat bolagets kostnader för inköp av biobränsle och köp av externa värmeleveranser.

- Bolaget har en fortsatt god tillströmning av nyanslutning av fjärrvärmekunder där en av de största anslutningarna i bolagets historia genomfördes i Skönvik under året med en tillkommande leverans på 1,8 GWh. Intresset från kunder att ansluta sig till fjärrkylanätet är fortsatt högt och utbyggnaden sker enligt plan. Med tanke på pågående utfasningen av konventionella köldmedier för fastighetsägare så är bolagets lösning intressant ur ett miljöperspektiv, säger Anders Jonsson, vd Sundsvall Energi.



Om Sundsvall Energi

Målet och drivkraften för oss på Sundsvall Energi är att vår verksamhet ska vara bra både för människorna och miljön samt bidra till Sundsvallsregionens fortsatta utveckling. Våra erbjudanden till kund ska ha höga miljö- och klimatprestanda. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering. Sundsvall Energi ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB.


Kontaktpersoner

Anders Jonsson
VD
Anders Jonsson
Nina Norrbin
Kommunikationsstrateg
Nina Norrbin