Sundsvall Energi har tillsammans med fastighetsbolaget Peritas tecknat avtal gällande absorptionskyla, det vill säga värmedriven kyla. Kylalösningen, som är unik i Sverige, kommer att installeras i samband med byggnationen av ett nytt företagshotell i Nacksta.
- Sundsvall Energi kommer att installera det första exemplaret i Sverige i den här fastighetsskalan. Absorptionskyla finns sedan tidigare, men inte designad för enskilda fastigheter i den här storleken. Nu kommer vi tillsammans med Peritas att vidareutveckla produkten för att därefter utvärdera och i ett senare skede erbjuda produkten på marknaden, säger Anders Jonsson, VD vid Sundsvall Energi.
En absorptionskylmaskin fungerar enligt samma princip som en konventionell kylmaskin, men drivs med värmeenergi istället för el. Kylmaskinens behov av värme är den direkta motsatsen till fjärrvärmenätets. När behovet av kyla är som högst, är behovet av värme i fjärrvärmenätet som minst.
- Vi ser en ökad efterfrågan på komfortkyla, vilket i sin tur lett till att vi tittar på att göra kyla av värme, det vill säga att producera kyla med värmedriven absorptionsteknik, säger Anders Jonsson, VD vid Sundsvall Energi. Det finns flera fördelar med denna teknik jämfört med konventionella kylmaskiner, framförallt att man kan använda överskottsvärme istället för el. Dessutom bidrar efterfrågan på värmedriven kyla att miljöriktig kraftvärme kan upprätthållas under en längre tid på året.
- Samarbetet med Sundsvall Energi medför att vi kan erbjuda våra hyresgäster ett behagligt inomhusklimat samtidigt som miljövinster uppnås. Att använda befintliga resurser istället för el går helt i linje med vår vision om att satsa på hållbarhet – dessutom är det förstås extra roligt att samarbeta med en lokal aktör, säger Andreas Fornell, förvaltningschef vid Peritas.
För mer information, kontakta:
Anders Jonsson, VD, 070-313 01 71
Andreas Fornell, förvaltningschef, Peritas, 070-821 00 22
Therese Eriksson, kommunikationsstrateg, 070-593 00 25
Sundsvall Energi producerar, levererar och säljer energi i form av fjärrvärme och el. Dessutom tillvaratar vi samt förbränner regionens avfall. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket, där vi även energiåtervinner avfall. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering.