2021-02-10 13:00Pressmeddelande

Starka resultat för Sundsvall Energi och Korsta Oljelager

Sundsvall Energi redovisar tillsammans med Korsta Oljelager ett resultat efter finansiella poster på 49 miljoner kronor för 2020.

- De starka resultaten visar på att de prioriteringar som verksamheterna gjort fallit väl ut och medför att vi än bättre kan möta framtida utmaningar samt bidra till kund- och samhällsnytta, säger Anders Jonsson,  VD för Sundsvall Energi och Korsta Oljelager.

För Sundsvall Energi uppgår resultatet efter finansiella poster till 32 miljoner kronor.

- Året har präglats av en god tillgänglighet på bolagets produktionsanläggningar med få driftstörningar som påverkat det ekonomiska utfallet positivt. Årsmedeleffekten för avfallspannan på Korstaverket blev bland de högst uppmätta värdena sedan pannan togs i drift, säger Anders Jonsson.

Under året har flera viktiga framtidssatsningar inom kund- och samhällsnytta genomförts.

- Vi har beslutat om en effekthöjning på vårt avfallskraftvärmeverk vid Korstaverket, trots att riksdag och regering infört en avfallsförbränningsskatt där flera utredningar visat på att ett införande inte får den styreffekt som är önskat. Fjärrvärmeutbyggnaden i Kvissleby-Njurundabommen har fortsatt enligt plan, både vad gäller fjärrvärmenät för att nå nya kunder, men också för att utveckla produktionslösningen så att vi kan ta bort den sista oljan genom att komplettera med ytterligare en panna. I centrala Sundsvall bygger vi nu den första regelrätta etappen av det nya fjärrkylanätet, säger Anders Jonsson.

För Korsta Oljelager har året präglats av en gynnsam marknad för uthyrning av oljebergrum varpå verksamheten redovisar ett resultat på 17 miljoner kronor, ett resultat som är 13 miljoner kronor högre än budget. Världsmarknadspriserna på olja som inlagras i bolagets anläggningar har sjunkit under året och marknadens aktörer har därför valt att ligga med stora mängder olja i lager.

- Viktiga faktorer till det positiva resultatet är framförallt en gynnsam marknad för uthyrning av oljebergrum där inlagring av olja varit mycket god, säger Anders Jonsson.

Även ServaNet och Sundsvall Elnät, som också ingår i Sundsvall Energi-koncernen, redovisar starka resultat. Med ett resultat på närmare 15 miljoner kronor gör ServaNet sitt bästa resultat hittills samtidigt som Sundsvall Elnät redovisar ett resultat på drygt 34 miljoner kronor. Detta medför att Sundsvall Energi-koncernen tillsammans redovisar ett resultat på 98 miljoner kronor efter finansiella poster.


Om Sundsvall Energi

Sundsvall Energi producerar, levererar och säljer energi i form av fjärrvärme och el. Dessutom tillvaratar vi samt förbränner regionens avfall. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket, där vi även energiåtervinner avfall. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering.


Kontaktpersoner

Anders Jonsson
VD
Anders Jonsson