2021-02-15 07:53Pressmeddelande

Grävarbeten längs Universitetsallén för fjärrkylautbyggnad

 
Det nya fjärrkylanätet i Sundsvall fortsätter att växa fram. Måndagen den 15 februari påbörjas schakten för fjärrkyla till idrottsparken.
 
- Schaktarbetet är påbörjat i badhusparken och nu fortsätter arbetet mot idrottsparken. Beroende på hur det går får vi se när och hur vi på bästa sätt kan korsa Universitetsallén, men troligen blir det under vecka 8, säger Peter Lindström, distributionschef, Sundsvall Energi.
 
Korsningen av allén kommer att genomföras under kväll- och nattetid, då kommer trafiken att ledas om enligt trafikavstängningsplan, dagtid är Universitetsallén öppen för fordonstrafik. Gångtrafikanter däremot kommer att ledas om från södra sidan av Universitetsallén till norra sidan.
 
- Min uppskattning är att fordonstrafiken kommer att påverkas i en större omfattning kvälls- och nattetid under några dagar, gångtrafiken kommer dock att påverkas en längre tid, säger Peter Lindström.
 
 
Fakta:
Det första spadtaget för fjärrkyla togs på Norrmalm våren 2020. Ett historiskt spadtag då det innebar starten på ett helt nytt nät för produktion och distribution av kyla till fastighetsägarna i Sundsvall.
 
Fjärrkyla bygger på samma idé som fjärrvärmen – att det är bättre att låta en central, miljöanpassad anläggning göra jobbet, i stället för att ha många små eldrivna kylanläggningar och luftkonditioneringsaggregat. Grunden i systemet är vatten från Sundsvallsåsen, en stor grundvattenåder som går under centrala staden och som håller en temperatur på 7-9 grader året om. Det är vatten som inte går att använda som dricksvatten då det ligger så nära havet med dess salter. Det kommer dock att behövas en vattendom för att få använda vattnet för att kyla.
 
Den andra pusselbiten i ett kommande frikylanät är att använda överskottsenergi från fjärrvärmen. Med hjälp av värmedrivna kylmaskiner kan energin från Korstaverket och spillvärmen från industrierna som normalt används för att värma Sundvall, istället användas för att kyla. Eftersom kylbehovet främst finns på sommaren och värmebehovet främst finns på vintern så kompletterar systemen varandra.


Om Sundsvall Energi

Sundsvall Energi producerar, levererar och säljer energi i form av fjärrvärme och el. Dessutom tillvaratar vi samt förbränner regionens avfall. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket, där vi även energiåtervinner avfall. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering.


Kontaktpersoner

Peter Lindström
Distributionschef
Peter Lindström

Relaterad media