2023-11-07 07:05Pressmeddelande

Framsteg i miljöarbetet vid Blåbergets avfallsanläggning

Bild över Blåbergets avfallsläggningBlåbergets avfallsanläggning - sluttäckning

Sluttäckningen av den gamla deponin på Blåbergets avfallsanläggning är i full gång. Denna viktiga miljösatsning syftar till att förhindra lakvattenbildning och säkerställa att avfallet hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

Verksamheten har nått en milstolpe i projektet då tätskiktet börjar att rullas ut. Denna fas är avgörande eftersom det är nu som sluttäckningen börjar få sin funktion genom att hindra nederbörd och annat vatten från att tränga in och komma i kontakt med de gamla soporna i deponin. Genom att börja lägga ut tätskiktet minskas lakvattenbildningen, vilket är en central del av bolagets hållbarhetsplan.
Vid sidan av arbetet med utrullning av tätskikt, fortsätter verksamheteten att ta emot rena massor som ska ligga ovanpå tätningsskiktet och dräneringsskiktet. Även massor med en viss föroreningsgrad har en plats i projektet, då de kan läggas under tätskiktet och hjälper till att avgifta samhället. Bolagets behov av massor kommer vara stort under den kommande tiden.

- Genom detta tillvägagångsätt optimerar vi hanteringen av olika massor med olika föroreningsgrad och skapar en dubbelfördel av både miljönytta och klimatnytta i sluttäckningsarbetet förklarar Rikard Fürst, Sundsvall Energis enhetschef på Blåbergets avfallsanläggning.

Blåberget har under många år varit en väsentlig plats för Sundsvalls invånare och företag att hantera sitt avfall. Med tiden har vi gått från att använda deponi som huvudsaklig metod till att prioritera materialåtervinning och energiåtervinning genom förbränning. Sluttäckningsprojektet är en viktig del av bolagets övergripande hållbarhetsstrategi och bolagets åtagande att hantera avfall på ett ansvarsfullt sätt.

Enhetschefen på Blåberget, Rikard Fürst uttrycker sin entusiasm för projektet och säger: - Ett långt arbete har kommit en bra bit på vägen genom att vi får det här tätande skiktet, så att säga marsipanen på marsipantårtan på plats, och det känns jättebra.



Om Sundsvall Energi

Målet och drivkraften för oss på Sundsvall Energi är att vår verksamhet ska vara bra både för människorna och miljön samt bidra till Sundsvallsregionens fortsatta utveckling. Våra erbjudanden till kund ska ha höga miljö- och klimatprestanda. Den huvudsakliga produktionen av fjärrvärme och el sker vid Korstaverket. Vid Blåberget hanterar vi avfall för material- och energiåtervinning samt deponering. Sundsvall Energi ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB.


Kontaktpersoner

Nina Norrbin
Kommunikationsstrateg
Nina Norrbin
Rikard Fürst
Enhetschef Återvinning
Rikard Fürst