2019-11-14 10:00Pressmeddelande

Magnus Santesson från Stadshuskällaren kvalificerad som Sveriges kandidat i kocktävlingen Taittinger Prix Culinaire International

Stadshuskällarens köksmästare Magnus Santesson. Foto: Gildas Bocle
Stadshuskällarens köksmästare Magnus Santesson. Foto: Gildas Bocle

Stadshuskällarens köksmästare Magnus Santesson är Sveriges kandidat till den 53:e upplagan av Taittinger Prix Culinaire International. Han kommer att mäta sina färdigheter mot kockar från åtta länder i den internationella finalen i Paris i januari 2020. Tävlingen, för kockar i åldrarna 24-40, arrangeras av Champagne Taittinger sedan 1967.

Magnus Santesson, 33, är köksmästare på Stadshuskällaren i Stockholm där han arbetat sedan 2014. Magnus har varit delaktig i att forma det gastronomiska konceptet för Stadshuskällaren som innebär en gastronomi kring konceptet ”I Skogen. I stan”. Magnus har deltagit i flertalet tävlingar i Sverige och nominerades till Årets unga branschstjärna 2016.

- Det känns både stort och väldigt roligt att få vara Sveriges representant i denna anrika tävling. Jag arbetade med mitt recept ända in det sista och ändrade faktiskt hela rätten endast ett par dagar före sista datumet. Jag gick på min magkänsla och är så glad att jag gjorde det! Att det är pilgrimsmussla som är huvudingrediens i tävlingen känns väldigt bra då det är en av mina favoritråvaror. Nu ska jag lägga min julledighet på att tidsträna min tävlingsrätt och vässa mina egna recepttankar inför den hemliga råvarukorg som kommer dyka upp på tävlingen i Paris.

Ulf Wagner från Sjömagasinet är Sveriges juryordförande för Taittinger Prix Culinaire och ansvarar för urvalet av Sveriges kandidat. Kandidaturerna har haft som uppgift att tolka årets råvara, pilgrimsmussla.

- Jag blev mycket imponerad av den genomgående höga kvaliteten på de tävlingsbidrag som skickades in. Eftersom bedömningen görs på receptbasis, valde jag slutligen ut de starkaste bidragen och tillbringade en dag på Sjömagasinet med att laga upp delar av dem. Det som slutligen avgjorde var det fokus som låg på huvudråvaran – pilgrimsmusslan!

Stadshuskällaren drivs sedan 2012 av restauranggruppen Mässrestauranger.

- Vi är så stolta över att Magnus Santesson från Stadshuskällaren blir den svenska representanten i Taittinger tävlingen i Paris, säger vd Maria Stridh. En vinst som denna ger inspiration och pepp till alla som arbetar i köket och i servisen runt köksmästaren Magnus Santesson. Även om det är en enskild kock som vinner den svenska uttagningen så blir det ändå en lagseger för Stadshuskällarens kök. Vi är så glada för Magnus skull –”Köket är ditt för träning när du än önskar!” fyller platschef Madeleine Björk i.

 

Taittinger Prix Culinaire International

Prix Culinaire «Taittinger», eller ”Prix International de Cuisine d’Auteur Taittinger”, som den franska titeln lyder, skapades 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn. Tävlingens kall är att bevara det franska gastronomiska arvet genom att säkerställa att kunskapen förs vidare till den yngre generationens kockar.

Taittinger Prix Culinaire Taittinger är mycket erkänt inom yrkeskåren och utmärker sig av sina höga krav. Priset kallas ofta för ”Gastronomins Everest” och utgör en språngbräda för pristagarna. Många av tidigare vinnare har blivit legender och präglat historien och det kulinariska arvet genom sin gastronomiska kreativitet, såsom Joël Robuchon, Michel Roth, Bernard Leprince och Régis Marcon.

 

Kontaktpersoner:

För Stadshusrestauranger:

Maria Stridh, vd 
070-783 93 82 eller maria.stridh@massrestauranger.se

Madeleine Björk, platschef Stadshusrestauranger 
070-547 54 09 eller madeleine.bjork@stadshusrestauranger.se

Maria Torén, marknads- & kommunikationschef, Stadshusrestauranger
0709-48 99 90 eller maria.toren@massrestauranger.se

För Taittinger Prix Culinaire och Champagne Taittinger:
Erika Nord, produktchef för Champagne Taittinger, We & Wine som representerar Tattinger i Sverige. 0734-28 15 00 eller erika.nord@weandwine.se

 Om Stadshusrestauranger

Restauranggruppen som ägs av systrarna Maria Stridh och Kerstin Johansson består av Mässrestauranger på Stockholmsmässan och Malmömässan, Stadshusrestauranger med verksamhet i Stockholms Stadshus som bl a ansvarar för Nobelbanketten. Teaterbaren i Kulturhuset på Sergels Torg samt Engsholms slott på Mörkö. I oktober 2020 öppnar vi upp Forest Food Hall i den svenska paviljongen på världsutställningen i Dubai. I november 2020 slår portarna upp för Scandinavian XPO intill Arlanda där Mässrestauranger gruppen blir restauratör.


Kontaktpersoner

Maria Torén
PR och kommunikation
Maria Torén