2023-11-22 09:10Press release

St Martin: Kulinarisk kultur og bæredygtighed

Loterie Farm

St. Martin er den mindste ø i verden, der er delt i to nationer 

...og en fantastisk oplevelse som rejsemål– for selvom mange KUN forbinder Caribien med sol og strand og intet mere, tager de grueligt fejl når det kommer til Saint Martin.

Saint Martin har sol og varme året rundt, ganske vist, men øen byder også på en rig kulinarisk tradition, en spændende historie og levende kultur i udvikling, samt aktiviteter for alle.

St Martin - den venlige ø i Fransk-Caribien, er kendt som Caribiens kulinariske hovedstad. Besøger man ø-nationen som madentusiast, skal man sikre sig at komme forbi Grand Case, som er stedet der netop har gjort øen fortjent til den titel.

Flere high-end restauranter ligger her på Grand Case Boulevard med solnedgangen over havet og den smukkeste sandstrand som nabo.  

Les Oliviers

Les Oliviers på 101 Grand Case Boulevard er et godt valg for madentusiaster, der vil nyde et måltid med friskfanget fisk eller skaldyr – hummer direkte fra tanken. Ejerne er fra Provence regionen i Frankrig, og det kan smages.

Menuen er stærkt inspireret af sydfransk cuisine, men med et islæt af tropiske smage i flere retter. For eksempel ristet ananas med rosmarin og kokosis som en udsøgt dessert, eller fransk toast flamberet i rom – bare så man ikke    glemmer man er i Caribien!

La Villa Hibiscus

Et andet bud kunne være at tage til La Villa Hibiscus ved Mont Vernon. Kokken Bastian er udlært i Frankrig af flere Michelin-kokke, og han kreerer fantastiske retter, der altid overrasker og fascinerer både med smag og smuk anretning. 

Lokal streetfood - Lolo's

Udover de mange fine restauranter på St. Martin, er der også en masse streetfood af høj kvalitet.

Det er en særlig St Martin-tradition at spise på Lolos – som madboderne kaldes – der finde især i Grand Case og i hovedstaden Marigot.

Lolos er overdækkede madmarkeder med klassiske picnicborde og med flere forskellige Lolos der serverer traditionelle kreolske retter, og hvoraf mange  især er gode til at tilberede friskfanget fisk og skaldyr.

Kulinarisk kulturhistorie

Hvis man vil prøve noget lokalt og autentisk, skal man prøve Johnny Cakes, eller Journey Cakes, som de også kaldes. Dette stegte brød er en del af dagligdagen på St. Martin, og nydes ofte med saltet fisk eller andet fyld.

Navnet Journey Cakes menes at stamme fra formålet - da det er nemt at have med på farten fordi det hverken tørrer ud eller går i stykker i tasken – og derfor er godt at have med på rejsen – deraf “Journey Cakes”.

Lingvister mener, at navnet er blevet modificeret til Johnny Cakes over tid. En anden teori er, at det kommer af 'Janiken', som betyder majsbrød på et af Amerikas oprindelige folks sprog.

Lokale drikke

En anden lokal specialitet er Guavabær Rom – en drik lavet på sukkerrør og guava-bær. Guava-bær vokser vildt i bakkelandskabet midt på øen og skal plukkes og anvendes i den meget korte periode, hvor de modner.

Der brygges derfor guava-bær-rom i store mængder en gang om året, og hver husholdning gemmer flasker til årets højtider. Der er især tradition for at nyde guava-bær rom til jul, men også til andre festligheder året rundt.

Der er altså flere forskellige lokale specialiteter på en lille østat, som gør St. Martin til en unik destination med masser af kulinarisk kultur. Som en ø med så mange forskellige restauranter, er forsyning af råvarer vigtig.

Grøn omstilling

Derfor er der også en omstilling i gang - akkurat som i mange andre steder i verden – hvor man taler om hvordan man kan i fremtiden kan sørge for at øen bliver mere autonom i forhold til madforsyningen, og sørge for at beskytte biodiversiteten der også er kilde til restauranternes udsøgte retter.

Bæredygtighed står altså højt på listen af prioriteter for St. Martin, og der er flere projekter der arbejder for dette mål.

Nu er endnu et projekt startet, som skal bidrage til den positive udvikling, hvor St. Martin i højere grad bliver selvforsynende og mindsker afhængigheden af import.

Forsyning i paradis

Farm4You hedder projektet og det er et aquaponisk landbrug der kan producere op til 1900 salathoveder om ugen, ved at kombinere fiske landbrug med at gro planter i vand. De dyrker også basilikum og mynte efter økologiske principper.

De kæmpe drivhuse blev indviet i starten af marts måned 2023 og ligger på Rue Nana Clark i Agrément. Det er det største Aquaponiske landbrug i det franske Vestindien ifølge skaberne.

Offentligheden kan besøge projektets base mandag til fredag fra 9 til 15. Al energi til landbruget er grønt, da de har solceller installeret på grunden.

Bevaring af flora og fauna

Et andet fantastisk sted, der har fokus på biodiversitet, er Loterie Farm, som ligger ved foden af Pic Paradis - det højeste punkt på St. Martin. Området er en del af naturreservatet og hjem til en masse beskyttede dyrearter. 

Loterie Farm byder desuden besøgende på adrenalinsus i form af zip-line baner i trætoppene, eller vandreruter, for dem af os der godt kan lide at have begge ben på jorden.  

St Martin en unik destination i Caribien

St Martin skiller sig ud fra sine Caribiske naboer ved at den franske del er en del mindre bebygget og dermed ikke overrendt af turister.

Desuden har de som sagt et stigende fokus på bæredygtighed og bevaring af biodiversiteten.

Sidst men ikke mindst, er det en yndet destination for europæere, da den franske, nordlige del af øen er en del af EU, er dermed nemt og bekvemt for europæere at rejse dertil, og man er dækket af de samme forsikringer og rettigheder som på fastlandet i EU.

Da Lufthavnen ligger på den hollandske side, skal man dog have pas med ved indrejse.

Der er daglige afgange fra Europa, både via Paris og Amsterdam, som er nemt tilgængelige fra hele Skandinavien.

Er du nysgerrig på hvad destinationen ellers byder på? Så skriv til Lotte.


About Saint Martin

Saint Martin ligger i det nordlige Caribien. Christopher Columbus kom til øen, der har mere end 70 km kystlinje, i 1493. Øens natur består af en blanding af vulkaner, jungle og mangroveområder. Øens højeste punkt er Pic Paradis som er 424 meter højt. Ud over en fantastisk natur har Saint Martin hele 37 strande – uanset om du foretrækker uberørte, lange strande eller atmosfæriske, mere livlige strande, så finder du det her. Der er også en bred vifte af vandsport, med aktiviteter såsom dykning, surfing, wakeboarding, windsurfing og kitesurfing. Gennemsnitstemperaturen er 27 grader, med op til 32 grader om sommeren. Øen er mest populær i perioden fra december til april, hvor vejret er tørt og behageligt. Saint Martin er den franske del af øen Saint Martin/St. Maarten. Den anden del af øen, St. Maarten, er hollandsk. Hele øen er 88 km2 stor, hvilket er det mindste landareal i verden, der er delt mellem to nationer.

https://www.st-martin.org/


Contacts

Lotte Kühn Laugesen
PR Executive
Lotte Kühn Laugesen

Related links